Het Fransmansmuseum in Koekelare onderging  een ware metamorfose!

Het Fransmansmuseum opende de deuren in 1993 als eerbetoon aan de seizoensarbeiders van Koekelare en bij uitbreiding de ganse regio. Het museum is een van de weinige tentoonstellingenwereldwijd dat het onderwerp seizoensarbeid behandelt. Na meer dan 20 jaar was het Fransmansmuseum aan vernieuwing toe. 

Het schepencollege besliste om de inrichting en het inhoudelijk aanbod volledig te vernieuwen om bezoekers op een kwalitatieve en hedendaagse manier te kunnen ontvangen en het verhaal van de Fransmans daarbij toch niet verloren te laten gaan. 

In het vernieuwde Fransmansmuseum vonden we het interessant om de paralellen te zien tussen vroeger en nu: voor de Fransmans veranderden de tijden en hun werksituatie, ze pasten zich daaraan aan. Eerst staken ze de grens over op zoek naar werk. Sommige families gingen ook in Noord-Frankrijk wonen, of in de Walen bij de grote fabrieken. In de jaren 1950 namen de machines het meer en meer over maar gelukkig werd het in de jaren 1960 beter in België en vonden de Fransmans werk in eigen streek. 

Ook vandaag veranderen de tijden, er is onrust over de robots en digitalisering – met de grote vraag: gaan we nog wel werk hebben? Vandaag staan de dienstenjobs onder druk van de technologische vernieuwingen. Maar ook nu past de mens zich aan. 

‘Het vernieuwde Fransmansmuseum is ook kindvriendelijk’

‘Als schepen stuurde ik er sterk op aan dat ook onze kinderen er iets aan hebben om ons museum te bezoeken’, aldus schepen voor toerisme en onderwijs Jessy Salenbien. ‘We werkten een heus kinderparcours uit waarbij de kinderen opdrachten uitvoeren en op deze manier punten kunnen verzamelen. Op het einde van de zoektocht krijgen ze een Fransmans-erediploma.’

Het nieuwe Fransmansmuseum is een bezoekje meer dan waard, met gids of individueel met de voorziene audio-guides. We zetten met een gans team van gidsen ook in op het culinaire luik: een Couckelaersche Doedel of een Sint-Maartenstaart combineren met een bezoek aan de brouwerijsite of een dorpswandeling? Het kan allemaal!