‘Het klimaat in vogelvlucht’ op de provinciale Netwerkdag

 Educatoren milieu, natuur en duurzame ontwikkeling (NME/EDO)-professionals toetsen theorie aan praktijk

Gisteren vond de jaarlijkse NME/EDO-netwerkdag van deprovincie Antwerpen plaats in het PIME in Lier. Onder de titel ‘Het klimaat in vogelvlucht’ werden NME/EDO-professionals ondergedompeld in diverse workshops in het kader van klimaatverandering. Met een opkomst van ruim 100 deelnemers mogen we deze editie een echt succes noemen!  

De provinciale NME/EDO-netwerkdag is de jaarlijkse hoogdag voor iedereen die zich bezighoudt met natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling. De zeventiende editie vond dit jaar plaats in het PIME in Lier onder de vlag ‘Het klimaat in vogelvlucht’. Deelnemers konden zich verdiepen in een selectie van workshops in verband met klimaateducatie: klimaatverwarring, creatief denken, verhalend ontwerpen, duurzame voeding, bouwinnovatie, …Vanwege de brede waaier aan activiteiten werd er deze editie grotendeels beroep gedaan op externe experts, wat door de deelnemers duidelijk gesmaakt werd.    Zoals elk jaar werd ook gretig genetwerkt tussen de deelnemers. De netwerkdag  werd afgesloten met een origineel klimaatverhaal. De deelnemers leverden hiervoor input aan het klimaatweb.

De provincie slaat de handen in elkaar voor het klimaat

De netwerkdag ‘Het klimaat in vogelvlucht’ is een initiatief van het provinciale NME/EDO-netwerk met voor deze editie het PIME en de Provinciale Groendomeinen regio Mechelen als organisatoren.

Maar niet alleen vandaag slaan de provinciale diensten de handen in elkaar voor het klimaat. De provincie Antwerpen maakt namelijk elke dag werk van een structurele verbetering van de leefomgeving, op vlak van natuur en landschap, milieu, klimaat, water en gezondheid. De provincie wil dat de huidige en toekomstige generaties op een gezonde en duurzame manier kunnen genieten van alle facetten van de provincie.  Ze doet dat bovendien niet alleen, maar samen met alle “gebruikers” van het klimaat: burgers, scholen, organisaties, bedrijven, gemeenten, steden …


Gedeputeerde Rik Röttger van Natuur en Leefmilieu wees de deelnemers van de netwerkdag er in zijn openingsspeech op dat ze tijdens hun tocht naar het PIME, zonder dat ze het zich misschien realiseerden, heel wat klimaatrealisaties van de provincie waren tegengekomen: “Thuis knipte u misschien uw licht aan met groene stroom via de provinciale groepsaankopen? Mogelijk werd u wakker in uw gerenoveerde woning op advies van Kamp C?  Misschien dacht u bij het opstaan: “het is hier toch wel wat te warm” of liet u uw thermostaat al slim instellen door een van onze vriend-van-de-thermostaat-vrijwilligers? Op weg naar het PIME zette u uw kinderen mogelijk af aan een school met MOS-logo? Of fietste u langs de fietsostrades, langs het nieuwe duurzaam gebouwde provinciehuis? Of langs een waterloop die de provincie beheert? … Allemaal initiatieven waarmee we als provincie volop de kaart van het klimaat trekken.”