“Het provinciebestuur moet het Kolenspoor verwerven en in overleg met de betrokken gemeenten een duidelijke visie uitwerken die stoelt op toerisme en duurzame mobiliteit”, zegt Mieke Mulders, provincieraadslid voor sp.a.

De zeven Limburgse steenkoolmijnen en de Ford-site zijn met elkaar verbonden door het ‘Kolenspoor’, een voormalige treinverbinding die Limburg volledig doorkruist, van Maasmechelen tot Beringen. “Vandaag is het Kolenspoor nog eigendom van de NMBS, maar gezien het belang ervan voor Limburg, pleiten wij voor een overname door het provinciebestuur. Op die manier kan de provincie, in samenwerking met de betrokken gemeenten, de regie in handen houden met betrekking tot de ontwikkeling van het Kolenspoor. Dit naar analogie met het ‘Fruitspoor’ in Zuid-Limburg”, zegt Mieke Mulders.

“Het Kolenspoor moet straks dé toeristische as door Limburg worden, waarbij duurzame mobiliteit gekoppeld wordt aan beleving. Naast een toeristisch fietspad en functionele fietssnelweg, moet het ook een proeftuin voor andere CO2-neutrale vervoersmiddelen worden die de vele economische initiatieven die reeds op de voormalige mijnsites plaatsvinden, met elkaar verbinden. Een duidelijke visie, geïnstigeerd vanuit het provinciebestuur is de enige mogelijkheid om dit project te doen slagen”, aldus het sp.a-provincieraadslid.