[image] De federale regering doet niks en stelt elke beslissing uit. Ze blinken uit in onkunde, onwil en onverantwoordelijkheid. Om uit die impasse te raken, zijn samenvallende verkiezingen nodig. Ben jij voor of tegen samenvallende verkiezingen? Breng hier jouw stem uit

“Als oppositiepartij is het onze plicht oppositie te voeren”, zegt Peter Vanvelthoven. “Tot onze grote verbazing stellen we vast dat de huidige federale regering ook niks anders doet dan oppositie voeren tegenover zichzelf. Indien de situatie niet zo ernstig was, zouden we daar misschien eens mee kunnen lachen. Maar we zitten in de grootste crisis sinds de jaren dertig. Leedvermaak is dus totaal ongepast. Uitstel van beslissingen nog meer. Helaas blijkt nu dat alles uitstellen het enige is wat de regering wel kan.”

De bloemlezing van het altijdvoortdurende brokkenparcours van de non-regering is ronduit vernietigend. “Zowel Leterme als Van Rompuy blinken uit door hun onvermogen om een economisch herstelplan uit te voeren. Het komt er niet van. Ondertussen blijft de begroting maar verder ontsporen. En zadelen ze de volgende generaties met steeds meer schulden op. Bovendien kijken ze de andere kant uit als ‘top’managers van banken weer eens met gouden parachutes aan de haal gaan. Al stellen ze zich een stuk onmenselijker op als het over het asielbeleid gaat. Asielzoekers leven nu al twee jaar in de grootste onzekerheid. Dat is ronduit onmenselijk. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de toestand bij financiën, waar Reynders al dan niet bewust alles in het honderd laat lopen. Het brokkenparcours blijft maar duren. En iedereen blijft maar de kat uit de boom kijken.”

“Daarom is het nodig dat er iemand zijn verantwoordelijkheid opneemt”, gaat Caroline Gennez verder. “Want voor de huidige regering zijn de eigen jobs als minister of parlementair duidelijk belangrijker dan de jobs van de mensen. De slogan van de meeste CD&V'ers op federaal niveau lijkt 'eerst mijn job en dan de uwe'. Van Van Rompuy zelf moeten we al helemaal niks verwachten. Hij is zelfs zo cynisch dat hij toegeeft dat hij niks kan doen voor de verkiezingen van juni. Al kan je je afvragen wie er eigenlijk nog gelooft dat hij na 8 juni wel in gang zal schieten? Deze ploeg kan het gewoon niet, en daarom zijn samenvallende verkiezingen meer dan ooit nodig.”

Gennez beseft dat er voldoende drogredenen bestaan om toch maar geen samenvallende verkiezingen te houden. Er zijn altijd dossiers van hoger belang. Men weigert naar de kiezer te gaan omdat er belangrijker dingen zouden zijn, maar die zaken worden dan niet aangepakt. Dat is Delvaux. Dat is surrealisme", dixit Gennez.

Toch wegen de nadelen van samenvallende verkiezingen niet op tegen de voordelen ervan. “Samenvallende verkiezingen sparen tijd en een hele hoop centen. Het gaat om 11,2 miljoen euro en wellicht nog eens evenveel voor alle steden en gemeenten. Bovendien heeft het land nu een regering nodig die kan beslissen. Door al die verkiezingen en het permanent campagne voeren, worden de belangrijke beslissingen steeds weer vooruit geschoven. Dan heb je ook nog de permanente stoelendans, die de geloofwaardigheid van politici ondergraaft. Maar het belangrijkste blijft toch nog altijd: zo komt er een einde aan twee jaar non-bestuur”, besluit Gennez.

Ben jij voor of tegen samenvallende verkiezingen?
Breng hier jouw stem uit