Op basis van de eerste verklaringen en de documenten die toen beschikbaar waren, gaf sp.a donderdag een reactie na het akkoord over de begroting. “Na extra informatie van de meerderheidspartijen en verklaringen in de pers staat onze eerste analyse nog steeds. Meer nog: hoe meer details duidelijk worden, hoe verontrustender het uiteindelijke resultaat wordt. Deze tax shift is een “no shift” op kap van de werknemers, gepensioneerden en al wie recht heeft op een sociale uitkering”, aldus John Crombez en Karin Temmerman.

  1. Deze tax shift is de slechtste voor jobcreatie
  2. De grootaandeelhouders krijgen een belastingvermindering, de speculatietaks zal kosten in plaats van opbrengen
  3. De besparingen in de sociale zekerheid zijn niet bekend: het is niet langer zeker dat zieken hun uitkering onmiddellijk ontvangen
  4. De gezinnen betalen meer dan 2,7 miljard euro na 1 jaar “verschuivingen” van deze regeringen
“De tax shift van deze regeringen tonen een enorme omgekeerde herverdeling en scheeftrekking van onze sociale bescherming. 25 jaar lang hebben we geprobeerd om een samenleving met minder ongelijkheid en minder armoede te realiseren. Niet zonder succes: België was anno 2014 bij de minst ongelijke landen en de trend was stabiel. Met deze regering zou het anders worden en dat is het ook. Keer op keer wordt gekozen voor hervormingen die de laagste inkomens het hardst treffen en inkomens uit vermogens buiten schot laat. Dat is dé trendbreuk: met name meer ongelijkheid. Dat catapulteert ons terug in de tijd”, besluiten John Crombez en Karin Temmerman.

Lees het volledige bericht hier

Lees ook “Regering De Wever-Michel: wie meer dan 2.400 euro bruto/maand verdient, is een grootverdiener”