"Ongewenst seksueel gedrag op het werk komt vaker voor dan gedacht", zeggen de vrouwenorganisaties. "Dit geweld vindt niet alleen plaats tussen collega's, ook buitenstaanders of 'derden' (klanten, patiënten, burgers, leveranciers, ...) maken zich hier schuldig aan."

Slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag kunnen negatieve gevolgen ondervinden voor hun gezondheid, relationele en financiële toestand en beroepsleven. Daarenboven is er een grote impact op de bedrijfscultuur en kunnen werkgevers voor hoge kosten komen te staan door ziekte en werkverzuim, benadrukken de organisaties.

Daarom lanceren VIVA-SVV en zij-kant op 16 oktober de campagne "Hier trek ik de lijn", tijdens de studienamiddag "Psychosociale risico's op het werk: geweld door derden" in Brussel, die experts en ondernemingen samenbrengt die ervaring hebben over de thematiek.

Daarnaast start een sensibiliseringscampagne met lokale acties in Vlaanderen. De organisaties zullen werknemers vragen waar ze de lijn trekken: bij een opmerking over hun mooie benen, de vraag naar hun telefoonnummer voor een afspraakje, of een hand op hun billen? Werknemers kunnen dan op een meetlat aanduiden waar zij hun persoonlijke lijn trekken. Ze krijgen ook tips om te reageren op deze vorm van geweld.

Website informeert Werknemers die het slachtoffer worden van seksueel geweld op het werk, kunnen terecht op de campagnewebsite www.horenzienenpraten.be voor hulpadressen en tips. Speciaal voor de campagne werd de website uitgebreid met getuigenissen van andere werknemers. Ook kunnen bedrijven, aan de hand van enkele best practices, een ondersteunend bedrijfsklimaat ontwikkelen zodat seksueel geweld op het werk minder kans krijgt.