De nieuwe hinderpremie van 2000 euro die de Vlaamse regering vanaf 1 juli aanbiedt aan kleine ondernemingen die hinder ondervinden aan openbare werken, laat alle handelaars die al voor of op 1 juli zulke hinder ondervonden in de kou. Totaal oneerlijk, vindt Vlaams parlementslid Güler Turan (SP.A).

Voor Turan is het eenvoudig: de hinderpremie moet worden aangeboden aan alle handelaars die op 1 juli hinder hebben ondervonden aan openbare werken. “Minister Muyters stelde zijn maatregel voor in Antwerpen, een stad die al maanden kreunt onder kolossale wegwerkzaamheden”, aldus Turan. “Maar alle handelaars die daardoor getroffen worden, laat hij in de kou staan. Het is duidelijk dat de regering de invoering van deze premie slecht heeft aangepakt.”

Om de handelaars die uit de boot vielen tegemoet te komen, diende Turan in het Vlaams parlement een resolutie in om de hinderpremie uit te breiden, maar dat voorstel werd weggestemd door de meerderheid. “Bijzonder onredelijk voor die honderden gedupeerde handelaars”, aldus Turan. “Veel van hen zijn slachtoffer van slecht gecoördineerde werken en worden nu opnieuw in de steek gelaten. Dat de meerderheid zelfs de moeite niet wilde nemen om mijn voorstel serieus te laten onderzoeken, vind ik een heel spijtige zaak.”