Vandaag viert het RIZIV haar 50e verjaardag. Sinds 1964 zorgt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering ervoor dat elke Belg kan rekenen op de zorg die hij of zij nodig heeft. Vandaag wordt de jarige gevierd, niet alleen met taart en kaarsjes maar ook met een academische zitting.

Verschillende domeinen van onze zorg worden vandaag nog te weinig terugbetaald. Daarom zetten wij in ons verkiezingsprogramma sterk in op een betere tussenkomst vanuit het RIZIV voor brillen en lenzen, hoorapparaten, tandzorg en psychologische bijstand.

Het RIZIV werkt eigenlijk als een volksverzekering ‘pur sang’ en zorgt ervoor dat zorg niet enkel voor de happy few is weggelegd. Want zonder de tussenkomst van het RIZIV zouden heel wat behandelingen bijna onbetaalbaar zijn voor patiënten: een normale bevalling zou al makkelijk 4.000€ kosten, voor een pacemaker zou een patiënt zowat 20.000€ moeten neertellen en een kankerbehandeling zou al helemaal onbetaalbaar worden. Dankzij het RIZIV behoort onze gezondheidszorg op het vlak van toegankelijkheid tot de absolute wereldtop. En uit een recente studie van professor dr. Elchardus in opdracht van de Socialistische Mutualiteit bleek ook dat de mensen dit naar waarde schatten. Niet minder dan 83% van de Vlamingen bleek tevreden over ons zorgsysteem.
Mijn partij heeft de ziekteverzekering tijdens de voorbije 50 jaar systematisch versterkt. En dat blijven we verder doen. Verschillende domeinen van onze zorg worden vandaag nog te weinig terugbetaald. Daarom zetten wij in ons verkiezingsprogramma sterk in op een betere tussenkomst vanuit het RIZIV voor brillen en lenzen, hoorapparaten, tandzorg en psychologische bijstand. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook die zorg moeten financieren vanuit een collectieve verzekering. En daar zijn 3 goede redenen voor. Allereerst leidt de schaalvergroting van een gemeenschappelijke formule tot een lagere prijs. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat een private verzekering minder ‘waar voor haar geld’ biedt: van elke euro die aan premies wordt betaald in de private verzekering gaat slechts 73 cent naar zorg. De collectieve ziekteverzekering scoort met 95 cent stukken beter. En tot slot is het zo dat vandaag 40% van de Belgen zo geen aanvullende, private verzekering heeft. Kiezen voor de gemeenschappelijke formule is dus niet alleen de meest sociale, maar ook de meest rationele keuze.
Bij de nieuwjaarswensen staat “een goede gezondheid” nog altijd bovenaan in de hitparade. En terecht. Dankzij het RIZIV slagen we er intussen al 50 jaar in om het niet alleen bij vage wensen te laten. Ik wens onze collectieve ziekteverzekering dan ook een fijne verjaardag en een mooi toekomst toe. Want door het risico op ziekte verder te solidariseren kunnen we iedereen een garantie geven op de nodige bijstand. Want ziek zijn mag geen zeer doen in uw portemonnee.