Historia Mundi zal dit jaar plaatsvinden  in de gemeente Glabbeek op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016 op een locatie van maar liefst 5 hectare weilanden in de Ruiterij te Glabbeek. Het evenement zal beide dagen toegankelijk zijn voor het publiek van 10 tot 18 uur. Dit evenement is uniek in zijn soort en zal in ons land voor de veertiende keer doorgaan. Het evenement brengt historische groeperingen samen waarbij men een tijdreis maakt doorheen de wereldgeschiedenis. Dit zal gebeuren aan de hand van kampementen bestaande

uit een 700-tal tenten, die men opbouwt in de stijl en traditie van de periode die men uitbeeldt. Er worden 1200 deelnemers in historische kledij verwacht uit België, Nederland, Frankrijk,Duitsland, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland, Polen, Tsjechië, Italië, Malta en Groot Brittannië. Gebaseerd op het aantal bezoekers van de 13 vorige edities worden er dit jaar in Glabbeek ook maar liefst 10.000 bezoekers verwacht. Tijdens de editie 2016 in Glabbeek zullen er o.a. unieke demonstraties doorgaan in het historisch kader van gladiatoren, de Romeinen en Kelten, Vikings, ridders, 17°eeuw, Napolionisten, Civil War, WO I, WO II, … Niet alleen het kampleven uit de desbetreffende periodes maar ook de bijbehorende ambachten, een aantal historische gevechten, driloefeningen en duellen worden gedemonstreerd.

“Als sp.a zijn we bijzonder fier dat we dit topevenement naar Glabbeek konden halen”; aldus Schepen van Cultuur Natasja Ons (sp.a).