Op www.deredactie.be lees je mijn opiniestuk over hoe we uit de regeringscrisis kunnen geraken. Ik kijk alvast uit naar jouw commentaar.Negen maanden na de verkiezingen van 10 juni is er nog steeds geen uitzicht op een sterke sociale agenda voor de mensen. Blijkbaar lijkt dat de meeste protagonisten niet te deren. Oranje-blauw blijft rustig grossieren in beloften - over de verhoging van kindergeld, uitkeringen en pensioenen bijvoorbeeld - die ze bij het begrotingswerk met gemak naast zich neerleggen. Het laten rotten van maatschappelijke problemen in justitie en op ecologisch vlak dreigen ernstige gevolgen te krijgen.

Welke zijn de mogelijke oplossingen uit de crisis? Er zijn twee fundamentele problemen. Ten eerste kan deze coalitie geen sociaal-economisch project hebben.

De tegenstelling tussen PS en CDH aan de ene kant, Open VLD aan de andere kant, maakt een dergelijk project onmogelijk. De PS en het CDH willen wel een progressiever beleid voeren, maarOpen VLD weigert dat uit existentiële angst voor Lijst Dedecker.

De oorlog tussen de PS en MR maakt het op dezelfde manier onmogelijk om op te treden tegen de misbruiken in de notionele intrestaftrek.

Olijfboomcoalitie kan BHV wél oplossen

Het tweede probleem is het communautaire. Tot nu toe gaat het vooral over symbolen, "dikke vissen", "borrelnootjes" en andere culinaire metaforen. Over alvast één dossier horen we niets meer: de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Nochtans dreigt het niet oplossen van dat dossier de legtimiteit van de volgende federale verkiezingen te ondermijnen.

BHV zal echter niet opgelost raken binnen de huidige meerderheid. De MR van Didier Reynders zou er twee zetels en haar kartel met het FDF door verliezen.

Misschien moet daarom het bord worden afgeveegd en moet de politiek op zoek naar een formule die wel kan werken. Eén mogelijkheid is alvast nooit ernstig bestudeerd: een olijfboomcoalitie met oranje, rode en groene partijen.

Een dergelijke coalitie heeft federaal én in de regio’s een meerderheid. Potentieel kan die coalitie wél het probleem BHV oplossen en in elk geval kan ze een coherent sociaal beleid voeren.