Met een ‘Privilege Walk’ laat de stad Gent zien dat onze perceptie over ongelijkheid niet altijd strookt met de werkelijkheid.

Resul Tapmaz figureert in een film die IN-Gent vzw met steun van de stad Gent  gemaakt hebben naar aanleiding van de Vrouwendag op 8 maart. Daarin komt een tiental vrouwen samen voor de ‘Privilege Walk’: een Amerikaans concept waarbij iedereen gelijk aan de start komt, maar naarmate er vragen worden gesteld, een stap voor- of achteruit moet zetten.

De vrouwen in Gent doen dat met een blinddoek op. Zo ontdekken ze pas na afloop hoe ongelijk ze aan de eindstreep komen, en wie er achteraan het kneusje is. Het blijkt om een vrouw van Afrikaanse herkomst te gaan, die bepaald emotioneel reageert. Er komen zelfs tranen aan te pas: ‘Ik stond volledig achteraan en toen besefte ik dat we niet allemaal dezelfde zijn.’

Schepen Resul Tapmaz stelt in het filmpje de vragen: verdient u minder dan uw collega's? Zo ja, zet een stap achteruit. Helpt uw manmee in het huishouden of met de kinderen? Zo ja, een stap vooruit. Is je diploma erkend in België?

'Ik ben een uitgesproken feminist omdat ik er van overtuigd ben dat gendergelijkheid een verantwoordelijkheid is van iedereen. Net zoals het integratiebeleid en het holebi-beleid niet alleen de doelgroep, maar de hele samenleving aanbelangen' zegt Resul Tapmaz. 

De volledige film werd woensdag 8 maart gelanceerd tijdens een gespreksavond in het Gentse stadhuis rond seksisme en uitsluiting met Fatma Arikoglu van Ella Steunpunt, Ikrame Kastit van Uit De Marge, Psychologe Felicitas Hardy en vrouwenrechtenactiviste Marie-Pierre Nyatanyi.

Bekijk de de film 'The privilege Walk' op de website van De Standaard.