Tijdens de Week van de Veerkracht, van 6 tot en met 13 oktober, vinden er in Gent meer dan 30 activiteiten plaats die u leren om beter om te gaan met de kleine en grote uitdagingen van het leven. Ook voor jongeren is er een uitgebreid programma met als hoogtepunt Geestig Gent op woensdag 11 oktober, een gratis stadsevent voor jongeren aan de Zuid.

'1 op 3 Gentenaars geeft aan wel eens te worstelen met het vinden van zijn of haar plaats in het leven, of te maken te hebben met sterke gevoelens van verdriet, stress, heimwee of een burn-out' zegt Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport. 'Geestelijke gezondheid is daarom een prioriteit in het gezondheidsbeleid van de Stad Gent. Naar aanleiding van de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid op 10 oktober vinden een week lang lang lezingen, workshops en opendeurdagen plaats over mentale weerbaarheid en veerkracht. Het is de derde editie van de Week van de Veerkracht, al meer dan 1300 Gentenaars schreven zich in voor een van de activiteiten dit jaar.'

Een greep uit het aanbod

De Week van de Veerkracht start op vrijdag 6 oktober met de openingslezing 'Hoe zit het met mijn veerkracht?'. Gastspreker Michael Portzky, neuropsycholoog en psychodiagnosticus aan het Psyciatrisch Centrum Gent-Sleidinge, legt in begrijpelijke taal uit wat veerkracht is. Andere lezingen die week zijn onder meer die van Luk Dewulf op 10 oktober over burn-out. Erna Claes vertelt op 12 oktober meer over de kracht van positief denken. De Week van de Veerkracht wordt op vrijdagavond 13 oktober afgesloten met een slotlezing door psychiater Dirk De Wachter.

Op het programma staan ook nocturnes, tentoonstellingen, workshops, lezingen, opendeurdagen en allerlei infosessies van onderwijsinstellingen voor jongeren. Alle activiteiten zijn gratis, vooraf inschrijven wordt sterk aangeraden. Raadpleeg online het volledige programma.

Geestig Gent

Ook voor jongeren is er dit jaar een uitgebreid aanbod. Er worden verschillende workshops georganiseerd, zowel voor kinderen als jongeren.  Daarnaast is er tijd voor ontspanning:  op woensdag 11 oktober van 12 tot 18 uur vindt een gratis stadsevent voor jongeren plaats aan de Zuid. Radio Gaga brengt er live radio, er wordt een prijs uitgereikt voor 'de warmste daad', er zijn optredens en vrij podium. 'Homo Turisticus' Jan Matthys praat de namiddag aan elkaar.

'Geestig Gent' kadert binnen het actieplan Warme Stad Gent, waarmee de Stad Gent en het fonds Ga voor Geluk het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren willen versterken.