Vlaanderen is in shock na de dood van een 19-jarige jongen. Jordy heeft zowat zijn hele leven gesleten in de jeugdhulp. Toen hij 18 werd, wilde hij op eigen benen staan. Begeleiding kreeg hij sindsdien niet. Hij heeft de laatste zomerdagen niet overleefd. “Niet elk drama is perfect vermijdbaar”, zegt Van den Bossche. “Niet altijd heeft iemand ergens schuld aan. Dat is de tragiek van de menselijke kwetsbaarheid.”

Wel is duidelijk dat Jordy de begeleiding en ondersteuning die hij nodig had, niet kreeg. Hij is niet de enige, integendeel. Door dat gebrek aan begeleiding en ondersteuning komen veel te veel van onze jongeren die een verleden in de jeugdhulp hebben nadien alleen te staan. Het is geen toeval dat zoveel van de jongeren in de jeugdhulp het ook later moeilijk blijven hebben om een stabiel leven uit te bouwen. Het is geen toeval dat zoveel van de daklozen en thuislozen in Vlaanderen een geschiedenis in de jeugdhulpverlening hebben.

Vandenbossche wil dat de bevoegde commissie vevroegd samenkomt om zo minister Vandeurzen te ondervragen over de aanhoudende problematiek.