Recent slaagde een handvol buren erin om bewoners van meer dan 30 huizen op de Holsbeeksesteenweg in Kessel-Lo te overtuigen om FairTradeFan te worden. Zij maken dat  duidelijk aan hun ramen of gevels. Daardoor werd de Holsbeeksesteenweg uitgeroepen tot de zesde FairTradeStraat van Leuven. De stad Leuven, de bewoners van de Holsbeeksesteenweg en FairTradeGemeente Leuven maakten dit vorig weekend bekend tijdens een buitenfeestje voor de inwoners.

“De inzet van de buren is lovenswaardig”, zegt FairTradeAmbassadeur en schepen Denise Vandevoort. “Zo zie ik een FairTradeStraat het liefst tot stand komen: vanuit de inwoners zelf, maar waar nodig ondersteund door het stadsbestuur." 

“Samen met enkele buren hebben we de bewoners van meer dan 30 huizen kunnen overtuigen om FairTradeFan te worden. Dat wil zeggen dat ze weten wat FairTrade is, dat ze minstens vier keer per jaar FairTrade kopen of verbruiken, en dat ze hun engagement duidelijk maken met een pancarte aan het raam of de gevel,” aldus woordvoerster Marleen Van Balen." 

FairTradeGemeente
Leuven ging in 2014 als FairTradeGemeente de uitdaging aan om een kwart van de Leuvense burgers bewust te doen kiezen voor fairtradeproducten  via een systeem van vijf te verdienen sterren. De sterren zijn een hulpmiddel om eerlijke handel in onze stad op de kaart te zetten. Er vallen sterren te verdienen met FairTradeAmbassadeurs, FairTradeFans, FairTradeCommunicatie, een FairTradeStraat en een FairTradeBestuur.

Twaalf bekende Leuvense gezichten werden ondertussen FairTradeAmbassadeurs om eerlijke handel te doen léven. Vijf Leuvense straten werden uitgeroepen tot FairTradeStraten: de Acht Meistraat en Nieuwstraat in Wijgmaal, de Richard Valvekensstraat in Kessel-Lo, de Parkdallaan en Withoflaan in Heverlee. Sinds vorige zaterdag mag ook de Holbeeksesteenweg zich toevoegen aan dit lijstje.

"Zes FairTradeStraten in Leuven is een groot succes. We hopen natuurlijk nog meer straten tot eerlijke handel te verleiden, want uiteindelijk willen we een kwart van de Leuvenaars bewust laten kiezen voor eerlijke handel,” besluit schepen Vandevoort.