Vlaams minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt heeft 660.000 euro veil voor honderd nieuwe jobs bij het Dienstenthuis. Via dit bedrijf kunnen langdurig werklozen of laaggeschoolden weer aan de slag.

Renilde Bleys Nayat werkt twee jaar bij het Dienstenbedrijf. Vijf dagen per week neemt ze dagelijks in twee huizen het poetswerk voor haar rekening. 'Ik vond de job via het internet', zegt ze. Een van haar vaste werkposten is het huis van Dirk Van Ranst in het Mechelse Begijnhof. 'Vroeger had ik iemand via de PWA. Het Dienstenbedrijf is veel professioneler', vindt hij. 'Nayat komt een keer per week vier uur. Dat betekent uiteraard dat ze niet het hele huis kan doen en daarom hebben we afgesproken dat ze de ene week boven en de andere week beneden poetst en minstens een kamer grondig onder handen neemt. Dankzij haar hulp kan ik mijn vrije tijd anders invullen. Het Dienstenbedrijf biedt voldoende garanties. Als Nayat bijvoorbeeld een week niet kan, dan is er altijd in een vervanging voorzien. Met de PWA is dat niet zo.'

Thuishulp
Voorlopig heeft het Dienstenhuis 250 mensen in dienst, wat neerkomt op 120 voltijdse jobs. Daar komen nu honderd voltijdse jobs voor invoegwerknemers bij. 'Dit is niet alleen goed nieuws voor de werkzoekenden in de regio', vindt schepen Caroline Gennez (SP.A). 'Het beantwoordt ook aan een reële vraag van veel gezinnen naar huishoudelijke hulp en het biedt een antwoord op de betere combinatie van werk, gezin en vrije tijd.' Het Dienstenbedrijf, gevestigd aan de Olivetenvest, werkt nu al 2,5jaar en focust vooral op thuishulp aan particulieren. Betalen doe je met dienstencheques. De jobs worden in de volgende vier jaar gecreëerd.