De stad Leuven nodigde donderdag 26 april, ter gelegenheid van de ‘Beleef Buiten'-dag, meer dan 600 kinderen uit in Abdij van Park. Dertig klassen uit negen Leuvense scholen konden kiezen uit een ruim aanbod van activiteiten, onder begeleiding van de Doe-boerderij, uitgewerkt door de partners van de Abdijsite.

De leerlingen gingen aan de slag op het veld, op bezoek bij de koeien of maakten brood bij de boeren van de BoerEnCompagnie. Ook een bezoekje bij de bijen met stadsimker Staf of boerengolf spelen stond op het programma. Wie zin had, kon met zijn klas ook deelnemen aan de Abdijrun, een mooie wandeling maken rond de vijvers of ravotten op de speelweide.

Buiten leren

Leren over de natuur, techniek en landbouw en ervaringen opdoen buiten de schoolmuren is zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten een fijne afwisseling…. Het helpt ook om theorie tastbaar, boeiend en begrijpelijk te maken. De stad wil deze manier van leren, vanuit zo’n unieke omgeving, ondersteunen omdat het motiverend werkt voor kinderen en jongeren. De historische site van de abdij heeft veel troeven in handen voor een gevarieerd onderwijsaanbod: natuur- en landbouweducatie, erfgoedbeleving en ontspanning.  

Buiten beleven

‘Beleef Buiten’ is één van de vijf GoodPlanet Challenges van GoodPlanet Belgium, een organisatie die jong en oud stimuleert om een duurzame samenleving te organiseren. Stad Leuven werkt er nauw mee samen voor het project Leuvense Klimaatscholen.
Tijdens de ‘Beleef-buiten-dag’ staat de verbondenheid met elkaar en met de natuur centraal. Daarom werden de Leuvense scholen uitgedaagd om tijdens deze dag kennis te maken met de natuureducatieve activiteiten in Abdij van Park en samen te genieten van hun duurzame picknick, met groenten van de Wikke.

Leuven European Green Leaf Award winnaar 2018

Leuven mag zich gedurende heel 2018 European Green Leaf Award winnaar noemen, een Europese erkenning voor al haar initiatieven op vlak van duurzaamheid en leefbaarheid. Dit soort initiatieven maken deel uit van klimaatprojecten voor scholen met als doel leerlingen te informeren en bewust te maken van de klimaatuitdaging.