De stad Leuven nodigde vandaag, ter gelegenheid van de ‘Beleef Buiten'-dag, 500 kinderen uit in Abdij van Park. De stad werkte hiervoor samen met GoodPlanet Belgium, een vereniging die ijvert voor een duurzame samenleving.

Vierentwintig klassen uit negen Leuvense scholen konden kiezen uit een ruim aanbod van diverse activiteiten, uitgewerkt door de partners van de Abdijsite. Zo konden ze tuinieren in de tuin van de Wikke, het veld bewerken bij de boeren van de CSA Boer&compagnie of duurzaam koken in de mobiele keuken van de Doeboerderij. De leerlingen konden ook van heel dichtbij bijen ontmoeten en een bijenhotel maken bij stadsimker Staf, vogels spotten onder begeleiding van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud of een moord oplossen op in de poel van de Vrienden van de Abdij onder begeleiding van de Aanstokerij. Daarnaast konden ze aan de slag met een aantal natuureducatieve koffers of spelkoffers van de Doe-boerderij, de sportdienst van stad Leuven en de Provincie Vlaams-Brabant.

“Ondanks de slechte weersvoorspellingen, hebben er toch nog veel klassen deelgenomen aan de Beleef-Buiten-dag. Te voet of met de fiets, voorzien van laarsjes en jassen kwamen ze afgezakt naar de Abdij. Wat super is! Het hoort er eenmaal bij, bij het buitenspelen”, zegt Lies Moors, projectdeskundige onderwijs.

Buiten leren

‘Openluchtleren’ is een manier van leren die hoe langer hoe meer aan populariteit wint. Leerkrachten laten het schoolgebouw voor wat het is en nemen hun leerlingen mee op pad in de echte wereld. Het maakt abstracte zaken tastbaar en begrijpelijk.

“Kinderen en jongeren vinden het leuk om op een actieve manier te leren en zaken te beleven,” zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani. “Daarom ondersteunen we deze manier van leren, onder andere in Abdij van Park. Deze historische site heeft veel troeven in handen voor een gevarieerd onderwijsaanbod: natuureducatie, erfgoedbeleving, ontspanning, landbouweducatie.” Dit kwam allemaal aan bod tijdens de ‘Beleef Buiten’-dag.

Buiten beleven

‘Beleef Buiten’ is één van de acties van GoodPlanet Belgium, een organisatie die jong en oud stimuleert om een duurzame samenleving te organiseren. Tijdens deze dag staat de verbondenheid met elkaar en met de natuur centraal. Deelnemers proeven letterlijk en figuurlijk van wat de natuur te bieden heeft. Want naast de beleving van de Abdijsite stond er ook een ‘duurzame picknick’ op het programma. Alle scholen werden uitgedaagd om een zo duurzaam mogelijke picknick mee te brengen. Alle kinderen verorberden samen hun lunch op de speelweide.