sp.a steunt voluit de inspanningen van Europese socialisten (PES) om speculatie aan banden te leggen. De PES wil dat speculanten een bijdrage van 0,05 procent betalen op alle financiële transacties. "Dat is gezien de schade die speculanten aanrichten niet meer dan normaal", zegt sp.a-ondervoorzitter Dirk Van der Maelen.

"Speculanten gaan te ver", zegt Van der Maelen, "hun drang naar geld en macht verstoren markten en zorgen voor jobverlies. Slechts 2 procent van de mondiale financiële transacties hebben betrekking op de reële economie. De rest is pure speculatie. Hierdoor investeert men te weinig in jobs. De financiële crisis heeft alleen al in Europa aan meer dan 7 miljoen mensen hun job gekost. Gewone mensen moeten niet opdraaien voor de fouten van het systeem. Daarom moeten we inzetten op de strijd tegen speculatie."

sp.a voert al jaren strijd tegen roekeloze speculatie. Daarom keurde het parlement op voorstel van Van der Maelen in 2004 de Tobintakswet goed. De sp.a-er vast dat vandaag steeds meer partijen de strijd tegen speculatie steunen: "het is dan ook hoog tijd dat we werk maken van een bijdrage op financiële transacties. We kunnen niet meer wachten en aan de zijlijn toekijken hoe miljoenen mensen zonder een job en toekomst komen te staan. De overheid heeft de banken gered, nu is het aan de banken om hun bijdrage te leveren. Dat is niet meer dan eerlijk."