Een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit toont aan dat een patiënt momenteel gemiddeld 1.460 euro betaalt voor een opname in een eenpersoonskamer, terwijl dat vijf jaar geleden 1.379 euro was. Een tendens die volgens Monica De Coninck niet genegeerd mag worden. Meer dan 60% van dat bedrag (zo’n 900 euro) bestaat uit extra bedragen die dokters mogen vragen bovenop de vaste tarieven.

Het probleem is dat er geen plafond bestaat op de ereloonsupplementen van artsen en dat de berekening niet transparant gebeurt. Ziekenhuizen bepalen de maxima zelf en dat doen ze steeds meer, enerzijds om artsen aan zich te binden, anderzijds ook om hun financiering rond te krijgen. “De regering talmt met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, waardoor de rekening doorgeschoven wordt naar de patiënt”, reageert Monica De Coninck.

Eerder signaleerden ziekenfondsen echte uitwassen. Twee miljoen Belgen hebben geen hospitalisatieverzekering, maar alle anderen krijgen minstens een deel van de supplementen terugbetaald. Daardoor geven sommige ziekenhuizen verzekerde patiënten automatisch een eenpersoonskamer.

Bovendien weigeren artsen soms iemand te behandelen wanneer die niet voor een eenpersoonskamer kiest. Deontologisch kan dat niet. "Toch worden patiënten soms gepusht om een eenpersoonskamer te kiezen. Het alternatief is: langer wachten of een andere arts kiezen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Daarom is het meer dan ooit tijd om de supplementen af te schaffen”, aldus Monica De Coninck.