Het water staat de jonge kunstenaars aan de lippen. Yamila steunt hun protest tegen het subsidiebeleid van Sven Gatz. Lees haar opinie.

"Miljoenen jaren geleden kropen de eerste dieren uit de zee het land op, werden reptielen en vervolgens zoogdieren. Maar een van hen, waarschijnlijk een rendier, bedacht zich na een tijdje, voorvoelde de grote crash van de meteoor, ademde eens diep in en sprong terug in zee. Hij bedacht dat de levenskansen er groter en beter waren. De walvis. Een van de grootste, intelligentste en meest empathische dieren op aarde. Het enige zoogdier in de zee.."

Dit zijn de woorden van culturele grand dame Frie Leysen, uitgesproken toen ze afgelopen november de Erasmusprijs ontving. Ze pleit hiermee voor een stapje terug, om met afstand naar de alarmerende toestand van onder meer het cultuurbeleid te kijken.

Profetisch, want vandaag, bijna een jaar later, is het zover: kunstenaars en cultuurminnaars stappen de zee in. Het water staat hun aan de lippen.

Zes van de tien subsidieaanvragen die door vakkundige adviescommissies zijn goedgekeurd, in totaal 80 projecten, krijgen van de Minister van Cultuur nul op rekwest. En zij die wel geselecteerd werden, krijgen een stuk minder subsidie. Sterker nog, zeven dubbel afgekeurde projecten zijn door Gatz uit de prullenbak gevist om toch subsidies te krijgen.

Na de mond vol te hebben gehad over het belang van de jonge kunstenaar in de samenleving: "De sociaaleconomische positie van kunstenaars en de positie van kunstenaars in het algemeen versterken is een belangrijke prioriteit. We moeten kunstenaars koesteren, zij zijn de hoeksteen van een kwaliteitsvol kunstenlandschap", laat Sven Gatz zien wat zijn woorden waard zijn.

In 2014 tekende hij de principiële krijtlijnen van zijn subsidiebeleid op: Dat er geen plaats zou zijn voor politiek en cultureel gelobby. Voortaan zouden de weloverwogen adviezen van de commissies gevolgd worden, met zo min mogelijk uitzonderingen . Vandaag negeert hij de adviezen en zet hij de commissies buiten spel.

Wat moet een jonge kunstenaar hiervan denken? Wat moeten de nieuwe beoordeelaars van subsidiedossiers denken van de rol die ze nog te spelen hebben? En wat zegt dit over het toekomstig subsidiebeleid, ook al is er een interessant Kunstendecreet?

Misschien moeten we allemaal de wijze woorden volgen van Frie Leysen: "Allemaal samen terug deze zee in!". Laat ons met haar dromen dat deze geste de Minister mee aan het denken zet over waar het naartoe moet met de cultuur, voor wie, hoe en waarom? De jonge kunstenaars geven alvast de aanzet door vandaag in Oostende de Noordzee in te duiken.