Horeca is meer dan eten en drinken. Het zorgt voor levendige kernen, gezelligheid en ontmoetingskansen.

Bovendien werken er in Vlaams-Brabant een kleine 11.000 mensen in de sector. Toch verdwijnen er vooral in kleinere gemeenten steeds meer cafés uit het straatbeeld. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Vragen die aan bod kwamen tijdens een studiedag in het Provinciehuis.

‘Er verandert de laatste tijd heel veel in het horecalandschap’, vertelt gedeputeerde voor economie Marc Florquin. ‘Zo heb je de invoering van de witte kassa, maar merk je ook wijzigingen in het consumentengedrag. Mensen zijn bereid om zich steeds verder te verplaatsen voor meer beleving, speciale events en nieuwe concepten. Iets wat we trouwens ook voor de detailhandel vaststellen.’

Tijdens de studienamiddag bogen specialisten uit de sector en van de overheid zich over de vraag hoe gemeenten en steden een optimaal kader kunnen creëren om de horeca in hun kernen alle kansen te geven. Zij zorgden vanuit hun eigen achtergrond voor duiding en inspirerende voorbeelden. Want van het belang van een levendige horeca en een toekomstgericht horecabeleid was iedereen overtuigd.

‘Horeca is sowieso geen gemakkelijke sector’, weet Marc Florquin. ‘Eén op twee zaken overleeft de eerste vijf jaren niet. Het is een metier dat eigen competenties vereist.  Maar steden en gemeenten kunnen wel een handje toesteken. En daarvoor bestaat zeker bereidheid. Dat maakte deze studiedag nog eens duidelijk.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden