Horeca Muntstraat wil jaarlijks minstens 30.000 euro besparen op energiefactuur

Leuven Klimaatneutraal laat ook de Leuvense horeca niet onberoerd. 16 horecazaken in de Muntstraat geven het goede voorbeeld en willen jaarlijks minstens 30.000 euro besparen op hun energiefactuur. "Het Leuvense bedrijf Flukso plaatst momenteel digitale meters zodat we perfect kunnen zien waar en wanneer we energie kunnen besparen", zegt Rikky Evers van de Muntstraat.

Als eetstraat bij uitstek stappen 16 van de 25 horecazaken in een verfijnd meetsysteem om het verbruik van water, gas en elektriciteit te meten. "We gaan daarvoor in zee met het Leuvense bedrijf Flukso. Zij plaatsen momenteel digitale meters in de horecazaken zodat uitbaters perfect kunnen zien hoeveel ze verbruiken. Vervolgens kunnen de horecazaken gerichte maatregelen nemen om hun verbruik te verminderen", zegt Rikky Evers van vzw Muntstraat.

Momenteel geven de restaurants in de Muntstraat in totaal zo'n 300.000 euro uit maar dat bedrag hopen ze met 10 à 15 % te reduceren dankzij het pilootproject. "Je gasvuur uitschakelen kan natuurlijk niet, maar er zijn wel toestellen die 's nachts energie vreten voor niets. Die toestellen volledig uitschakelen, kan al een aanzienlijke winst opleveren in de rekening", zegt David Martens van ingenieursbureau Efika dat partner is van het pilootproject dat in de toekomst mogelijk ook in andere Leuvense horecazaken 'energiewinst' kan opleveren.

De horecazaken in de Leuvense Muntstraat zijn ook van plan om in groep over te stappen op groene energie. "Verder willen we ook experimenteren met lokale bioproducten", zegt Peter Thyssen van restaurant New Mexico. "Dat is niet evident want we hebben elke dag verse producten nodig maar de eerste samenwerking is al van start gegaan. Verder werken we ook samen met studenten van de KHLeuven. De studenten lanceerden een wedstrijd om een origineel lenterecept met een streekproduct te bedenken. Chantal Vanhove kwam als winnaar uit de bus met haar 'tiramisu met appel-peerjenever'. Dat recept wordt deze week gepresenteerd in de restaurants De Troubadour, PepeNero en New Mexico." (BMK)


© 2015 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)