Op vrijdag 25/08/2017 werd de Elisa Van Caulaertstraat officieel ingehuldigd. Ik kreeg, als voorzitter van Ninove Welzijn de eer om een welkomstwoord te geven:

"Allen, van harte welkom hier in onze nagelnieuwe Elisa Van Caulaertstraat Ninove,

Onlangs werd aan de overkant van de oceaan een miljardair verkozen tot president van het machtigste land ter wereld. Hij kan op elk moment van de dag binnen de 5 minuten een wereldverwoestende kernoorlog ontketenen. Tegelijk weigert die man om een bende demonstranten te veroordelen die openlijk de hitlergroet brengen en het niet schuwen om de swastika te gebruiken tijdens hun manifestaties. Dichter bij huis in Oost-Europa dan weer zijn verschillende landen onder links of rechts bewind goed bezig een aantal basisprincipes van onze rechtstaat uit te hollen om toch maar aan de macht te blijven. Ook in Turkije is president Erdogan een schijndemocratie aan het installeren en werden talloze opposanten ontslaan of zelfs in de gevangenis gegooid. Nog wat verder naar het Oosten in Poetinland zijn er ook weinig redenen om vreugdevol te zijn over de evolutie aldaar met zelfs een open oorlog in Oost-Oekraïne.

Ik begin me zorgen te maken! Is ons geheugen dan zo kort?

De tweede wereldoorlog leverde bewijs in overvloed welke verwoestende gevolgen dictatoriale regimes kunnen hebben. Hoeveel menselijk leed moet er nog zijn? We leven in de meest geïnformeerde maatschappij ooit. Eenieder kan met een paar klikken alle informatie vinden over de vele misdaden tegen de menselijkheid van het Nazi-regime. Toch lijken we met zijn allen niet doordrongen van de lessen die de mensheid toen leerde.

In het boek ‘in tegenstroom’ van de Aalstenaar Bert Van Hoorick las ik over de verschrikkingen die de politiek gevangenen moesten ondergaan in de Duitse kampen. Dat we hier in Ninove ervoor kiezen om hulde te brengen aan een verzetstrijdster uit die tweede wereldoorlog maakt me bijzonder fier. Hier geen Cyriel Verschaevestraat, maar een herinnering aan iemand van bij ons, die ervoor koos om ondanks de vele risico’s het fascistische Nazi-regime te bekampen. Als dit ook maar een paar mensen helpt om de herinnering aan de zwartste bladzijde uit de Europese westerse geschiedenis levendig te houden, dan is het dit meer dan waard. Ik ben als voorzitter van SHM Ninove Welzijn dan ook bijzonder blij dat ons de eer te beurt valt om de herinnering aan Elisa Van Caulaert levendig te houden."

Ook haar zoon André De Coster, Schepen Henri Evenepoel en Willy Verhegge brachten hulde aan deze moedige vrouw. een uitgebreide reportage hierover kan je vinden op Ninofmedia: https://www.ninofmedia.tv/vrije-tijd/cultuur/item/376-ninove-eert-elisa-van-caulaert