Daniel heeft op zaterdag 18 november 2017, naar jaarlijkse gewoonte, hulde gebracht aan de donoren, gebrevetteerden en vrijwilligers van het Rode Kruis Gent, in de Pacificatiezaal van het stadhuis. “Die mensen doen werkelijk fantastisch werk – en dat allemaal vrijwillig én onbetaald! Dat verdient meer dan een schouderklopje.”

In zijn toespraak somde hij enkele opvallende voorbeelden op. “Tijdens de ‘Restart a heart maand’ heeft het Rode Kruis reanimatielessen gegeven aan medewerkers en verantwoordelijken van Gentse sportclubs. Bij grote incidenten kunnen we áltijd een beroep doen op het Rode Kruis, zoals eerder dit jaar bij de evacuatie van een rusthuis aan de Tichelrei en bij een brand in één van de appartementsgebouwen aan de Watersportbaan.

Daarnaast heeft zowat 70% van de mensen tijdens zijn leven op een bepaald moment bloed of plasma nodig. In Gent zijn er elk jaar meer dan 20.000 mensen die na een ongeval, bij ziekte of een operatie een beroep doen op bloedgevers, plasmagevers en donoren van bloedplaatjes. “Ook dié doen dat vrijwillig en onbetaald. En ook dié redden daarmee levens, want hoe ver de technologie en medische wetenschap ook gevorderd zijn: voor heel wat behandelingen kan men niet zonder écht bloed of afgeleide producten. Niet te verwonderen dus, dat die vrijwilligers dit jaar genomineerd waren bij de ‘Strafste Gentenaar’ in de categorie ‘Wijste Gentenaar’!