De Woonraad, die zowel huurders als verhuurders verenigt, vreest dat de verhoging van de huurwaarborg van twee naar drie maanden de betaalbaarheid van een woning voor zal bemoeilijken. “De beslissing van de Vlaamse regering om de huurwaarborg te verhogen van twee naar drie maanden heeft veel weg van zinloos pestgedrag. Trek deze beslissing terug in”, zegt Michèle Hostekint.

Sinds de huurwaarborg tien jaar geleden van drie naar twee maanden werd teruggebracht, duikt het pleidooi om hem weer te verhogen met de regelmaat van de klok op. sp.a heeft zich daar altijd tegen verzet. “Bovenop de eerste maand huur moeten huurders nu twee maanden waarborg betalen”, zegt Michèle Hostekint. “Dat is al een stevig bedrag, ook bijvoorbeeld voor jongeren die pas afgestudeerd zijn en nog geen spaargeld hebben. Daar nog eens een smak bovenop doen, kan echt niet.”

Minister Homans zet met deze beslissing huurders en verhuurders tegen elkaar op en ze duwt huurders verder de armoede in. “sp.a pleit voor een centraal georganiseerd huurwaarborgfonds, dat huurders met een laag inkomen de mogelijkheid geeft de betaling van de waarborg te spreiden en tegelijk verhuurders zekerheid geeft”, besluit Michèle Hostekint.