In de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ in het MIAT hangt het iconische schilderij over kinderarbeid ‘De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek’. Kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst restaureert het schilderij in de tentoonstelling, tijdens de openingsuren. Het publiek krijgt zo een exclusieve kijk op de restauratie van dit werk.

Dit schilderij toont een vader die met zijn vermoeide kinderen, in het schijnsel van een lantaarn, naar de fabriek trekt. Het MIAT kreeg het schilderij in bruikleen van het ABVV en de vzw Syndicaal Huis Gent. Oorspronkelijk hing het schilderij in het ABVV-gebouw ‘Ons Huis’, op de Vrijdagmarkt in Gent. Na deze tentoonstelling gaat het schilderij terug naar het vakantie- en congrescentrum ‘Floreal’ in Blankenberge.

Schepen Annelies Storms legt uit: "Dit schilderij groeide uit tot een symbool van de socialistische strijd tegen kinderarbeid. Kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst zal het werk nu restaureren. Hij doet dat midden in de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’, in opdracht van de Algemene Centrale van het ABVV. Bezoekers van de expo krijgen zo een exclusieve blik op de restauratie van het iconische werk."

De expo loopt nog tot 7 januari 2018 in het MIAT. Het museum is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, gesloten op woensdag. Tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties is het museum open van 10 tot 18 uur. Kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst is tijdens weekdagen aanwezig in de expo. De restauratie duurt tot 3 maart. Op zondag 19 februari, van 10 tot 13 uur, is de restaurator uitzonderlijk aanwezig, tijdens de aperitiefrondleiding. Hij beantwoordt dan alle vragen over de restauratie.