De CM deed een enquête bij haar leden over de kosten van tandzorg. Uit de meer dan 160.000 antwoorden blijkt dat een behandeling bij de orthodontist voor een volwassene ongeveer 1.500 euro kost, een tandimplantaat 800 euro en een kroon 550 euro. Deze behandelingen worden niet terugbetaald door het ziekenfonds. CM pleit voor een betere terugbetaling van de tandzorg.

“Gezondheidszorg blijft voor vele mensen te duur”, zegt Karin Temmerman. “4 op de 10 Belgen die moeite hebben om hun rekening te betalen bij de tandarts is gewoon onaanvaardbaar. Iedereen heeft recht op een mooi gebit, niet alleen wie het kan betalen.”

sp.a sluit zich aan bij de eerdere oproep van Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten (NVSM), om te investeren in die onvervulde noden in de gezondheidszorg. Wat we samen doen, doen we duidelijk beter en efficiënter. “Daarom maken wij van een betere terugbetaling via de verplichte verzekering een speerpunt in de volgende legislatuur”, zegt Karin Temmerman.

“In ons programma voorzien wij 800 miljoen euro aan investeringen, deels om dit mogelijk te maken. Een betere terugbetaling voor de tandzorg én een betere terugbetaling van brillenglazen, lenzen, hoorapparaten, psychologische hulp en patiëntenvervoer zijn voor ons een prioriteit. Mensen mogen zorg niet uitstellen, omdat ze het niet kunnen betalen.”