Iedereen verdient een mooie oude dag

woensdag 23 november 2016
 

Naar aanleiding van de Seniorenweek lanceert sp.a een actieplan voor meer investeringen in de ouderenzorg. ‘Iedereen hoopt op een mooie oude dag zonder financiële zorgen’, zegt Jan Bertels.

‘Vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. Eerst met de zorg voor ouders en grootouders, en ooit worden we zelf oud. Het is perfect mogelijk om onze senioren die mooie oude dag te bieden, op voorwaarde dat we investeren in ouderenzorg.’

Om aandacht te vragen voor het thema gingen sp.a-parlementsleden vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg. ‘Voor vier op de vijf senioren in Vlaanderen volstaat het inkomen of het pensioen niet om de rusthuisfactuur te betalen. Daarom mag voor ons de rusthuisfactuur nooit hoger zijn dan het pensioen’, zegt Meryame Kitir, die zelf ook de handen uit de mouwen stak en meehielp in een woonzorgcentra.

‘De cijfers zijn niet verwonderlijk, aangezien het voorbije anderhalf jaar vier op de tien rusthuizen hun prijzen hebben opgetrokken. Ondertussen zorgt het gebrek aan investeringen door de Vlaamse overheid ervoor dat het tekort aan opvangplaatsen voor zwaar zorgbehoevende senioren snel toeneemt, met onaanvaardbare wachtlijsten en dito wachttijden als gevolg’, licht Joris Vandenbroucke toe.

Uit getuigenissen van het verplegend personeel blijkt dan weer dat zij door personeelstekorten en besparingen amper tijd krijgen om senioren op een waardige manier te verzorgen.

‘Voor sp.a is de Seniorenweek dan ook het moment bij uitstek om aandacht te vragen voor de ouderenzorg en alle mensen in de ouderenzorg een hart onder de riem te steken: de bejaardenverzorgers, poetshulpen, keukenpersoneel, de vele vrijwilligers, therapeuten en chauffeurs, de thuisverplegers, artsen en iedereen die betrokken is bij de zorg voor een oudere’, aldus John Crombez.

Daarnaast wil sp.a aandacht vragen voor het gebrek aan investeringen in de Ouderenzorg door de regering. Daarom lanceren we vijf concrete voorstellen:

mooi oud worden

“Op een mooie manier oud worden is de droom van iedereen”, zegt Jan Bertels. “Maar in de praktijk is dat niet evident. Want oud worden betekent ook vaak hulp nodig hebben. Kinderen, kleinkinderen en vrienden zijn vaak bereid om die hulp te bieden, maar zij kunnen dat niet alleen. Ook financiële hulp bieden aan ouders of grootouders is niet voor iedereen even evident. Het is onze taak als samenleving om voldoende tijd en middelen te voorzien om alle mensen in de ouderenzorg de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. Geen wereld van wachtlijsten, plascontracten, besparingsplannen en chronometers. Maar tijd en ruimte om te zorgen voor elkaar. Investeren in ouderenzorg maakt een mooie oude dag mogelijk, en dat is uiteindelijk iets waar we allemaal op hopen.”

 
 
 
Delen1