Het programma begon met een speech van de voorzitter van het jeugdhuis nl. Sefa Üstün. Hij benadrukte dat de Ramadan een maand is van solidariteit, respect en een harmonieuze samenleving. “Dit respect, solidariteit dat we vertonen tijdens de maand Ramadan moeten we blijven behouden gedurende heel het jaar, want in een gepolariseerde maatschappij moeten wij als jeugd van Heusden-Zolder ervoor zorgen dat negatieve vooroordelen weggewerkt worden.” “De Ramadan en zulke iftar-avonden zijn hier belangrijke middelen voor.” aldus Sefa Üstün. De iftar-avond werd vervolgd door een korte toespraak van de voorzitter van de hoofdkoepel van de jongerenvereniging Muzaffer Turan en een korte lezing van de imam van de moskee Mehmet Zeki Atayan. Hierna konden de jongens volop genieten van de iftar door het verbreken van het vasten bij zonsondergang.

Jeugdhuis Heusden-Zolder, de jeugdafdeling verbonden aan IG Sultan Ahmet moskee, is een vereniging die is gelegen te Heusden-Zolder.

De vereniging heeft als doel jongeren een gelegenheid te bieden om elkaar te ontmoeten in een sfeervol eigen huis. Met een 100-tal leden is men ervan overtuigd dat men hier succesvol in is.

Hoofdzakelijk organiseert men wekelijks lezingen die grotendeels over hun religie, namelijk de Islam, gaan. “Dit vinden we erg belangrijk omdat jongeren vaak foute informatie krijgen en snel kunnen gemanipuleerd worden”, aldus Harun Korkmaz, ondervoorzitter van de jeugdbeweging. Naast religieuze lezingen, zorgen we ook voor interessante onderwerpen zoals geschiedenis, wetenschap, actualiteit enz.

Het jeugdhuis organiseert ook frequent verschillende sport- en culturele activiteiten. Wekelijkse zaalvoetbalmatches, bezoek van grote steden zijn hier belangrijke voorbeelden van. Ook deze activiteiten zijn onmisbaar in het jeugdhuis.

Hoewel de jongerenbeweging een beweging is verbonden is aan een moskee, is iedereen welkom in jeugdhuis HZ. “Op deze plaats voelt iedereen zich thuis, wie je ook bent, welke origine je ook hebt, hoe je ook heet. Dit maakt allemaal niet uit. Respect is ons sleutelwoord”, aldus Harun Korkmaz. Met veel dank aan Arif Birinci voor de tekst