Vijftien fiscale ambtenaren transfereren naar justitie om grote fiscale fraude aan te pakken. Dat beloofde minister van Financiën Johan Van Overtveldt nu al meer dan een half jaar terug. Vandaag is de vaststelling dat ze er nog altijd niet zijn. Meer zelfs, we moeten wachten tot eind 2017.

“Een ernstige strijd tegen grote fiscale fraude zou nochtans helpen om te vermijden dat altijd dezelfden moeten betalen en de facturen maar blijven stijgen. Hoe moeilijk kan het zijn om 15 mensen over te hevelen naar justitie? Eén Koninklijk Besluit volstaat daarvoor”, zegt John Crombez.

“Telkens als je denkt dat het dieptepunt bereikt is, slaagt de minister erin om er weer een schepje bovenop te doen. Zo staat Panama vandaag nog altijd niet op de lijst van belastingparadijzen. Ook dat werd in april aangekondigd, terwijl ook hier één Koninklijk Besluit volstaat.” Begin van de maand vatte onderzoeksrechter Michel Claise het treffend samen: “Johan Van Overtveldt doet helemaal niets tegen fiscale fraude.”

"Deze 36e aflevering in Van Overtveldts blunderboek zet zijn onkunde van de voorbije twee jaar nog maar eens in de verf", vindt Crombez. “Hij financierde de tax shift niet, de begroting is een krater en zijn maatregelen zoals de kaaimantaks, de speculatietaks of de karaattaks zijn een regelrechte flop. Ofwel draait hij alles in de soep, ofwel komt er niks van de grond zoals met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat is een hervorming die werkelijk iedereen vraagt. Ook wij. Maar neen, dan schoffeert Van Overtveldt liever zijn coalitiepartners, of zet hij de premier voor schut door in zee te gaan met een fiscaal kantoor dat het voorstel voor hem uitwerkt.”

“Ik hoop voor de
Mechelaars alvast dat hij er nooit schepen van
Financiën wordt”,
besluit John Crombez.