Dat we goed bezig zijn, en dat Roeselare heel veel aandacht besteedt aan de plaats van kinderen in de publieke ruimte, wisten we al langer. Dat dat ook meer en meer door de buitenwereld opgepikt wordt, doet deugd. 'Ik speel met de stad' won de Congresprijs Publieke Ruimte 2016. Champagne, en roze donuts!

Schepen van jeugd Michèle Hostekint kreeg op de prijsuitreiking in Mechelen 1 minuut om 'Ik speel met de stad' voor te stellen. Weinig tijd dus, maar toch was de jury meteen overtuigd van het frisse project waar Roeselare vorige zomer mee uitpakte.

"Hoe kunnen we de stad zo leuk en speels mogelijk maken, helemaal op maat van onze jongste inwoners? Een heel plezante uitdaging voor de schepen van jeugd van een jonge, dynamische en bruisende stad. 
'Ik speel met de stad' is een project voor, maar vooral ook door kinderen. Op een speelse en creatieve manier maken we de stad samen vrolijker, plezanter en kleurrijker. Niet door speeltoestellen te plaatsen, maar door jongeren en creatievelingen zelf aan de slag te laten gaan en echt te laten spelen met de stad. Heel letterlijk dan. Een brug wordt een klim- en glijmuur, zitelementen dam- en schaakborden, een grijs pleintje schilderen kinderen zelf in vrolijke strepen. Het stadscentrum binnenkomen doe je sinds kort door een echte deur, beschilderd met een roze donut - het logo van het project. Urban interventions dus, maar dan op kindermaat. Sinds vorige zomer vliegen de roze donuts je in Roeselare om de oren, zo maken we duidelijk dat ook kinderen hun plaats hebben in de publieke ruimte. Niet op afgesloten speelterreintjes, maar overal in de stad, en dat vinden zij zelf ongelofelijk plezant."

Klik hier voor het filmpje.