De uitzending op Radio 1 begon met ons schilderij voor sociale welvaart. “Illustrator Tom Schamp maakte het. Hij heeft perfect onze boodschap vervat: wij laten niemand achter”, lichtte Bruno Tobback toe. “Je vindt er heel veel dingen in terug zoals gezondheidszorg, kinderopvang, pensioenen,… Maar één zaak houdt alles bij elkaar en dat is sociale welvaart: samen vooruitgaan en samen investeren.”

“Ik ken geen enkele werkloze die liever niet zou willen werken”

Daarna ging het een uur lang over inhoud. Eerst en vooral benadrukte Tobback dat hij de uitspraken over werklozen de laatste dagen ‘bijzonder droevig vond’. Tobback: "Werkloosheid is in de eerste plaats een probleem voor een half miljoen mensen in dit land, van wie 99 procent -en wat mij betreft zelfs 99,9 procent- er liever niet zou willen inzitten. Ik ken bijzonder weinig of zelfs geen werklozen die niet veel liever een job zouden willen hebben."

Mensen die ondanks een goed cv toch niet aan de bak komen, dat noemt Tobback "het drama van de werkloosheid in dit land". "Maar de hele discussie over de twee mensen in onze statistieken die hun hele leven werkloos zijn geweest en nu op pensioen kunnen gaan, en de hele discussie over wie dat nu uitbetaalt: als je je daarop concentreert, bewijs je dat je met de echte problemen van de echte mensen niet bezig bent."

“Als we in onderwijs willen investeren, dan is sp.a nodig”

Tobback had het in het Kiescafé van Radio 1 ook over onderwijs. “Er was een akkoord in de Vlaamse regering voor een eerste brede graad. Maar ik noteer dat één partij daarvan probeert terug te krabbelen, wat ik niet loyaal vind. Zonder sp.a in de Vlaamse regering was de keuze om te investeren in onderwijs nooit gedaan. En als we die investering willen blijven doen, zal sp.a ook op haar plaats moeten zijn in een volgende Vlaamse regering.”

“Een heel pakket sociale investeringen in ons programma”

Tobback benadrukte dat het sp.a-programma fors investeert in de sociale noden, in de échte noden van de mensen. “Wij voorzien 20.000 extra plaatsen voor kinderopvang, 300 miljoen extra om uitkeringen boven de armoedegrens te trekken, 800 miljoen in de gezondheidszorg, onder meer om brillen, beugels en tandzorg terug te betalen. We bieden mensen met een handicap die op een wachtlijst staan ook persoonlijke budgetten aan.”

“Wij verdedigen de index met hand en tand, desnoods alleen”

Tot slot ging het ook over de index. “Die verdedigen wij met hand en tand”, zei Tobback, “desnoods alleen. Er moet een andere shift gebeuren: wij zijn de enigen in Europa die inkomsten uit geld niet belasten. Met dat geld kun je arbeid goedkoper maken. Dat is in elk geval beter dan de index van gepensioneerden af te pakken.”

Copyright foto: Radio1