Een delegatie van Leuven Mindgate, onder leiding van schepen Mohamed Ridouani (SP.A) trekt maandag naar India om het Leuvense potentieel rond gezondheid en hightech in de kijker te zetten. “Ik wil Indische bedrijven naar Leuven halen”, zegt de schepen. 

“Met het samenwerkingsplatform Leuven Mindgate willen we onze stad als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart zetten”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (SP.A). “Deze reis naar economische grootmacht India is daarin een belangrijke stap, mede mogelijk gemaakt dankzij de goede contacten van India House Leuven met de Belgische ambassadeur in India.”

Boot niet missen

India heeft een bloeiende economie, en heel wat Europese steden proberen Indische bedrijven naar zich te halen. “Die boot mogen wij met onze wereldtop rond hightech en gezondheid niet missen”, zegt Ridouani. “Ik wil die Indische bollebozen naar Leuven krijgen. Er zijn nu al heel wat Indiërs aan het werk in bedrijven als Imec, maar er is nog veel potentieel.”

Het drukke programma van de handelsmissie focust op gezondheid. “Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India, en tegelijk een nieuwe afzetmarkt in de grootste democratie ter wereld aanspreken, wat voor werkgelegenheid in onze regio kan zorgen. Daarom gaan ook vertegenwoordigers van UZ Leuven, Materialise, Imec, India House, Voka en Tractebel mee naar Delhi”, zegt Ridouani. De delegatie zal in India zowel een staatsziekenhuis als een ziekenhuis in handen van de grootste private groep bezoeken, om de mogelijkheden van e-health voor te stellen.

In het verleden trok Leuven Mindgate ook al naar Cambridge, Londen, Kopenhagen en Stockholm, om Leuven te profileren als absolute wereldtop qua innovatie in technologie, kennisinstellingen en geneeskunde.

Extra budget

In de recent voorgestelde aangepaste meerjarenbegroting voorziet het stadsbestuur heel wat extra budget voor de internationalisering van Leuven via Leuven Mindgate en India House vzw. De werking van India House krijgt jaarlijks 50.000 extra. In juni zal de officiële vzw Leuven Mindgate boven het doopvont gehouden worden. Tegelijk werkt de schepen ook aan plannen om extra ruimte te voorzien. Zo wil hij in de omgeving van de Vaartkom enkele gebouwen aankopen om meer ruimte te hebben voor creatieve bedrijven. In Egenhoven wil hij dan weer een perceel aankopen om huizen te bouwen voor internationale onderzoekers en expats. Het stadsbestuur werft ook iemand aan die zich specifiek gaat focussen op het jagen op Europese subsidies en fondsen, om extra geld naar Leuven te halen.

 

HANNELORE SMITZ

© 2016 Corelio