Onlangs verscheen het onderzoek van de Kinderrechtencoalitie over de impact van discriminatie en racisme op kinderen en jongeren. Daarin wordt duidelijk aangetoond dat racisme en discriminatie wel degelijk een invloed hebben op de kansen die kinderen krijgen en dat racisme en discriminatie nog steeds plaatsvinden, bijvoorbeeld in het onderwijs. Tine Soens vroeg aan de minister van Jeugd wat zijn plannen zijn om daar iets aan te doen.

"We kunnen ons niet veroorloven, zeker wat betreft kinderen, om het thema racisme en discriminatie te verzwijgen. Een psychologe haalde in het onderzoek aan dat chronisch blootgesteld worden aan racisme, in welke vorm dan ook, direct of indirect, bedoeld of onbedoeld, een traumatisch effect kan hebben op kinderen", zegt Soens.

De minister haalde in zijn antwoord aan dat hij aan het Jeugdonderzoeksplatform heeft gevraagd om in 2018, bij de nieuwe bevraging van jongeren, te peilen naar de discriminatiebeleving van Vlaamse jongeren. Daarnaast haalde hij ook de inzet voor kinderrechten- en mensenrechteneducatie aan. Het actieplan daarvan is klaar.