Er beweegt veel in Kessel-Lo. De Centrale Werkplaatsen groeien stilaan uit tot een nieuwe bruisende plek. Het Treinpark, de invulling van de oude spoorweghal 'Hal 5' en het nieuwe Blauwputplein zullen daarvoor zorgen. De werken aan het plein zijn volop bezig. “Het plein is ongeveer zo groot als het Ladeuzeplein en wordt hét centrumplein van Kessel-Lo”, zeggen schepenen Mohamed Ridouani en Dirk Robbeets. 

“Het plein moet een ontmoetingsruimte in openlucht worden”, zegt schepen van vastgoed Mohamed Ridouani. “Zowel voor buurtbewoners, als voor de bezoekers van de academie en de hallen. De strook langs de academie wordt ingericht met een houten podium, zitelementen en groenvakken. Zo kan de academie naar buiten treden met nieuw werk en het voorstellen aan voorbijgangers en de buurt. Gecombineerd met handel en horeca op het plein, zal dat voor een gezellige buurtsfeer zorgen. De grote open ruimte biedt eveneens de mogelijkheid om allerlei evenementen voor en door de buurt te organiseren. Het plein sluit ook goed aan bij de activiteiten die in Hal 5 komen, zoals de foodmarkt met streekproducten. Maar ook andere evenementen kunnen er terecht, zoals artisanale markten. Het Blauwputplein en Hal 5 kunnen mekaar versterken.”

Tijdelijke invulling groene strook samen met de buurt
Aan de andere zijde van het plein, langs Hal 4, ligt een strook die pas over een achttal jaar een definitieve invulling kan krijgen. Eerst moet de cascorestauratie en de definitieve invulling van hallen 4 en 5 op punt staan. “Dat is te lang om niets met die strook te doen”, zegt schepen Ridouani. “Daarom hebben we samen met de buurt bekeken wat een goede tijdelijke invulling van de strook zou zijn. De bewoners zien er graag groen en water verschijnen, iets waar ik me volledig in kan vinden. We zijn nu aan het bekijken hoe we dat concreet kunnen uitwerken.”

Rolstoeltoegankelijk
Het Blauwputplein zal zo’n 1.30 meter hoger liggen dan de Diestsesteenweg. “Om een mooie aansluiting te maken met de steenweg, zal het plein toegankelijk zijn via twee trappenpartijen. De ene sluit aan op de hoek met de Werkhuizenstraat en is rolstoeltoegankelijk. De andere trappen komen tussen de steenweg en Hal 4, al kunnen we dat pas definitief aanleggen na de restauratie van die hal”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. Het plein zal wel toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld marktkramers. Tussen beide trappen ligt de ingang van de fietscentrale. “Aan de ingang van de fietscentrale werken we een befietsbare helling. Onder het plein bevindt zich een parking voor de fietscentrale, de handelaars en de academie.”

Prijs Publieke Ruimte
Leuven investeert zwaar in haar openbare ruimte, met meer groen, water en ontmoetingsplekken. Ook de Kapucijnenvoer werd met die gedachte heraangelegd. “En die nieuwe omgeving is genomineerd voor de gerenommeerde Prijs Publieke Ruimte, omdat het volgens de vakjury bij de mooiste projecten rond publieke ruimte hoort”, aldus de schepenen.

De Prijs Publieke Ruimte wordt voor de tiende keer uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, een aanspreekpunt voor professionelen, beleidsmakers en burgers die meer willen doen met hun leefomgeving. Speciaal voor die jubileumeditie reikt het Infopunt ook een publieksprijs uit, waar de Kapucijnenvoer ook voor genomineerd is. Op 30 maart wordt bekend gemaakt welk project de prijzen in de wacht sleept.