“Met de indexsprong krijgen mensen niet de loonsverhoging van 2 procent waar ze recht op hebben”, zegt Kurt De Loor. “De regering treft daarmee niet alleen niet alleen de particulieren, die koopkracht verliezen, maar ook de kleine middenstand die minder zal verkopen. Ik wil niet meedraaien in die neerwaartse spiraal."

Wanneer in april 2015 normaal gezien de spilindex overschreden wordt, zal het OCMW-personeel van Zottegem de 2 procent loonsverhoging die daarbij hoort effectief krijgen. Federale indexsprong of niet. Dat kondigt althans de OCMW-voorzitter aan. “Ik moet hiervoor geen extra middelen zoeken”, zegt Kurt De Loor. De indexering was al ingecalculeerd in onze begroting. Onze mensen verdienen het ook. Weet u dat één indexsprong een eenvoudige arbeider over een hele carrière 20.000 euro kan kosten?"

Bruno Tobback vindt het een mooie symbolische actie. “Ik ben voor ongehoorzaamheid als het gaat om maatregelen die werkende mensen armer maakt, zoals deze indexsprong.” Al geeft hij toe dat deze actie niet overal zomaar kan toegepast worden. “Niet elke gemeente heeft er de middelen voor. Wij gaan dus geen richtlijnen voor onze lokale bestuurders uitvaardigen."