Leuven ontvangt in samenwerking met India House Leuven van deze week een vijftigtal masterstudenten uit India. “De studenten hebben de ambitie om hun familiebedrijf over te nemen, en komen hier kennismaken met onze Vlaamse KMO-cultuur”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani. Het is al de tweede keer dat Leuven een grote groep Indiase studenten ontvangt, in het kader van Leuven MindGate.

In april 2016 leidde schepen Ridouani een economische missie naar de Indiase stad New Delhi om het Leuvense potentieel rond gezondheid en hightech in de kijker te zetten. Met resultaat, want er lopen verschillende gesprekken om meer structurele samenwerking tussen de twee steden op poten te zetten.

Vorige maand mocht Leuven ook al een twintigtal ambtenaren uit New Delhi ontvangen. “Zij kwamen naar onze stad om duurzaamheid, onderwijs en innovatie te bestuderen. Met resultaat, want een aantal Leuvense bedrijven staan dicht bij een contract met New Delhi”, aldus Ridouani.

Een ander concreet gevolg van de missie in New Delhi is dit bezoek van vijftig masterstudenten van het gerenommeerde Narsi Moonji Institute of Management Studies. “Naast de grote bedrijven als imec en AB Inbev zullen de studenten verschillende kmo’s in onze provincie bezoeken”, zegt Ridouani. “Zo ontdekken ze onze Vlaamse kmo-cultuur, waar het hart en de ziel van onze economie ligt, bij ondernemers die het creëren van waarde, innovatie en langetermijnstrategie vooropstellen. Dat sluit perfect aan bij de opleiding van bezoekende studenten, die een speciaal programma voor family-business management volgen.”

Ook met onze ondernemers staan er ontmoetingen op het programma. “Het is een buitenkans om deze groep jonge ondernemers te ontvangen. Er kunnen contacten uit voortvloeien die hun hele carrière standhouden”, aldus Ridouani. “Een goede relatie met India is ook voor Leuven een goede zaak. Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India, en tegelijk een nieuwe afzetmarkt in de grootste democratie ter wereld aanspreken, wat voor werkgelegenheid in onze regio kan zorgen.”

India House Leuven stimuleert relatie tussen Leuven en India

Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen.

Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch, academisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Vlaams Brabant en verschillende culturele en sociale organisaties.