Zaterdag 6 september Landen op Zaventem om na een luie vakantie in Kreta de trein op richting Blankenberge. Niet omdat ik geen genoeg kon krijgen van zee, zon en strand maar wel voor WEERWERK ’08. 

De bedoeling van Weerwerk ’08 is om jongeren te leren netwerken en debatteren. Zo’n 70 animo-ers en jonge sp.a-ers zijn hiervoor naar de kust afgezakt (volgens de politie: zo’n 50-tig tal). Na de intro van onze nationale animo-voorzitter Bram Boriau en de opwarmer van Dirk van Der Maelen over de evolutie in de samenleving, politiek en socialisme konden we ons vervolgens zelf uitleven in één van de 6 discussiegroepen.  Rond een bepaald thema konden we in deze groepjes discussiëren aan de hand van een bepaalde stelling. Zo ging Johan (onze nieuwe lokale voorzitter) naar de werkgroep wonen. Na een introductie door een expert ter zake en bijgestaan door een parlementariër, kon de discussie beginnen. Zo stelde onze werkgroep zich vragen rond de rechtvaardigheid van de fiscale aftrek, zeker voor de aankoop van een tweede woning. Verder vonden we de uitbouw van de sociaal verhuurkantoren zeer belangrijk. Al deze informatie was zeker voor ons, Animo Mechelen, superinteressant! Aangezien wij op 17 september zelf een actie doen omtrent betaalbaar wonen, zorgde deze discussie voor extra achtergrondinfo, waardoor we nog beter gefundeerd ten strijde trekken! 

Na een fijne strandwandeling, een nog fijner ‘feesje’ achteraf en een nachtelijke duik in de zee, stonden we zondagochtend lichtelijk vermoeid plots in een waar Lagerhuis. Elke werkgroep kon nu zijn stellingen van zaterdag voorleggen aan de ganse groep en deze verdedigen. De andere konden deze stelling weerleggen of mee ondersteunen indien ze het eens waren met hun standpunt. Na de discussie in het lagerhuis werd er gestemd, ook voor het standpunt over wonen. Een overgrote meerderheid volgde ons standpunt dat de fiscale aftrek degressief moest worden georganiseerd naar inkomen en dat de fiscale aftrek voor de tweede woning moest worden afgeschaft. Het geld dat hierdoor vrijkomt, kan dan geïnvesteerd worden in sociaal verhuurkantoren.

Na ‘ne goeien biefstuk-friet’ kregen we uitleg over de mogelijkheden van sociale en online netwerken. Eerlijk gezegd zag ik daar wat tegenop… weeral over dat netwerken… ik weet ondertussen wel dat ik mijn mailbox beter moet beheren en dat de cyberwereld ongelofelijk veel mogelijkheden biedt. Ik moet toegeven dat ik iets te voorbarig was en dat het eigenlijk best boeiend werd gebracht, de Obama-voorbeelden spreken nu eenmaal tot de verbeelding en jawel… ondertussen zit ik sinds deze week ook op Facebook. 

Na de afsluitende babbel met Bram en Caroline rijden we gezellig terug naar Mechelen. Eens thuis aangekomen strompel ik bijna over mijn valies die ik zaterdag nog snel had binnengegooid. Het uitpakken zal toch voor later zijn want na Weerwerk ’08 was ik stikkapot en het duurde niet lang vooraleer ik in mijn zetel in slaap dommelde.