Het mobiliteitsbeleid van de stad stoelt op het STOP-principe waarbij de minst vervuilende en belastende mobiliteitsstromen prioriteit krijgen. Eerst stappen, dan trappen, openbaar vervoer en personenwagen. Het stadsbestuur investeert daarom veel in een betere infrastructuur voor fietsers om de veiligheid en het comfort te verbeteren.

Meer en betere fietspaden, fietsroutenetwerk, fietsexamens op school, een massa fietsenstallingen,… Maar, ook kleinere praktische zaken zijn belangrijk. Daarom installeerde de stad een eerste publieke fietspomp. Aan de voorgevel van “De Zeeridder”, Befferstraat 25, kan vanaf nu iedereen terecht om zijn of haar fietsbanden op te pompen.

 

Aan de buitenkant is van de fietspomp alleen een klein bakje te zien, met een drukmeter, 2 bedieningsknoppen en een slang. Om de installatie zo klein mogelijk te behouden en lawaaihinder te beperken is de compressor, die voor de nodige perslucht zorgt, verstopt in de kelder van het gebouw.

 

Om aan de weersomstandigheden en het stadsleven te weerstaan werd voor zeer stevige materialen gekozen. De omkasting is in gelakt staal, met een schokbestendig polycarbonaat kijkvenster. De twee meter lange gewapende slang is zo gevormd dat ze automatisch oprolt, zodat deze niet blijft rondslingeren.

 

Op het toestel is informatie aangebracht voor het correct gebruik. Tekeningen verklaren de juiste werkwijze. Ook de richtwaarden voor de bandenspanning voor verschillende types van fietsbanden is weergegeven. De fietspomp is zowel geschikt voor de klassieke fietsventielen als voor de mountainbike- ventielen.