Het Wintercircus in de Lammerstraat maakt zich op voor de eerste renovatiewerken. “Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent gaat nu op zoek naar een aannemer die de eerste fase van de werken kan uitvoeren”, vertelt Tom Balthazar, sp.a-schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent . Het gaat om grond-, stabiliteits- en rioleringswerken die het unieke pand van een stevige basis moeten voorzien dat de tand des tijds met gemak kan trotseren.

Heel bijzonder wordt de manier waarop het overdekte middenplein van het Wintercircus verwarmd zal worden. “De warmte uit de bodem zal gebruikt worden als CO2-neutrale energievoorziening. Dit past helemaal binnen onze ambitie om van Gent een klimaatneutrale stad te maken zonder negatieve impact op het klimaat. Als Stad moeten we hier een trekkersrol opnemen”, legt Tom uit.

De Stad Gent investeert één miljoen euro klimaatmiddelen in verschillende verschillende stadsontwikkelingsprojecten van sogent om de energieambitie van deze projecten op te drijven. Eén van die projecten is de aanleg van een Boorgaten Energie Opslag- of BEO-veld in het Wintercircus. Het gaat om een nieuwe, duurzame techniek waarbij temperatuur van de aarde gebruikt wordt voor de verwarming (tijdens de winter) en de koeling (tijdens de zomer) van een gebouw. Een win voor de energiefactuur en ook voor het klimaat. “Dankzij deze investering zal het Wintercircus zijn voortrekkersrol als duurzaam en innovatieve publieke ruimte waarmaken”, vertelt ook Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Energie.

Na het aanstellen van de aannemer, kunnen de werken voor het bouwverlof starten. Deze eerste fase zal als alles vlot loopt normaal een jaar in beslag nemen. Tegen 2020 zou de volledige renovatie klaar moeten zijn en zou het Wintercircus zijn deuren openen.

Bekijk het filmpje over het Wintercircus vóór de renovatie op https://www.youtube.com/watch?v=r9IbsRQ0LTY