Rond dit thema organiseren de Stad Kortrijk, de Provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse Milieufederatie en Vormingplus op zaterdag 2 juni voor de eerste keer in onze provincie een dag “Slim en Duurzaam Leven”. De nieuwe beurs telt meer dan 55 deelnemers en is gratis voor iedereen toegankelijk. 

Kortrijk koos er in 2013 voor om sterk in te zetten op consumentenzaken. Omwille van de beperkte koopkracht van veel inwoners en de bezorgdheid voor milieu en klimaat, wil Kortrijk alle initiatieven rond delen, ruilen en herstellen stimuleren. Deeleconomie is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, als tegengewicht voor het onpersoonlijke van de online economie en e-commerce. Om al die initiatieven te ondersteunen, werd in september 2017 de Deelfabriek in Kortrijk geopend. Heel wat mensen vinden intussen hun weg hiernaartoe. 

Voor iedereen die op zoek is naar concrete tips om op een eenvoudige en creatieve manier duurzamer te leven, is er op zaterdag 2 juni de inspiratiebeurs ‘Slim en Duurzaam Leven’ in Depart/Tranzit, Kortrijk. Een hele dag worden lokale initiatieven over delen, ruilen, leven met minder afval, meer innerlijke rust, slim omgaan met media-overload, minder verspillen en nog veel meer in de kijker gezet.  Er zijn in totaal 30 standhouders, 12 storytellers (ervaringsdeskundigen), 12 workshops en 1 key-note spreker. Ook Stad en OCMW Kortrijk zijn aanwezig met een overzicht van alle premies, slimme dienstverlening, mediawijsheid en allemaal digitaal.

Om 10.30u met leidt Tine Hens, auteur van “Het kleine verzet”, de dag in. Ze zal er spreken over de kracht van gewone burgers om duurzame en ecologische oplossingen te vinden voor energie, voedsel, mobiliteit…

Er zijn infostands over onder andere samenhuizen, samentuinen, leven met minder afval, auto’s en fietsen delen, eco-stadspremies, energiecoöperaties, korte keten, kringloopeconomie… Tijdens de workshops leer je hoe je zonder grote kunstgrepen eenvoudig en creatief je ecologische voetafdruk kan verkleinen: van zelf ecologische poetsproducten maken tot zelf je fiets leren herstellen. Maar je komt er ook meer te weten over de voordelen van de deel- en ruileconomie en upcycling van oude kledij.

Je hoort er ook storytellers aan het woord: mensen vertellen uit eigen ervaring o.a. over leven zonder auto, leven in een cohousingproject, over herbruikbare luiers, leven van zelf verbouwde voeding, leven met zo weinig mogelijk afval…   Ook de kinderen komen er aan hun trekken met de workshops van Djapo over plastic in zee en Wildebras. Iedereen Mondiaal voorziet ook een GPS-spel met een mooie prijs voor de winnaar.

Voor wie honger en dorst heeft, zijn er proevertjes van soep gemaakt uit voedselresten door Collectief Aardig en veganistische hapjes gemaakt door EVA vzw. VORK zorgt in de namiddag voor lekkers gemaakt met voedseloverschotten van Food Act. Verder zijn er broodjes met lokale producten aan de foodtrucks van Ooogst en milieuvriendelijke dessertjes bij Ecotariër. Natuurpunt Kortrijk verzorgt de bar.

De toegang is gratis. Voor sommige workshops wordt wel een bijdrage gevraagd. 

Alle workshops vind je via https://www.kortrijk.be/simplifylife

Daar kan je ook inschrijven voor de lezing van Tine Hens.