Internationale Vrouwendag – een dag die vrouwen wereldwijd inspireert en steunt – vindt plaats op 8 maart.

Maar hoe is vrouwendag ooit ontstaan?

Op 8 maart 1908 brak in de Verenigde Staten een massale staking in de textiel-en kledingindustrie uit. Veel vrouwen protesteerden samen tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en voor het vrouwenstemrecht.

Vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin kwam met het voorstel om 8 maart ieder jaar in het teken van vrouwen te zetten. Op 8 maart 1911 zag de eerste Internationale Vrouwendag het levenslicht. In 1997 besloten de Verenigde Naties om elk jaar op 8 maart een Internationale Vrouwendag te organiseren. Een dag waarbij vrouwenbewegingen in de spotlights worden gezet zodat de strijd voor vrouwenrechten en de solidariteit tussen alle vrouwen zichtbaar worden.

Vrouwenrechten. Het is een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is. Overal ter wereld zijn vrouwen het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, sociaal of politiek vlak. En we moeten niet denken dat het een ver-van-mijn-bed-show is. Nog steeds is er de loonkloof, nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in machtsstructuren en besluitvorming, nog steeds is er het glazen plafond, nog steeds zijn vrouwen (meer) slachtoffer van relationeel en ander geweld, nog steeds vechten vrouwen wereldwijd tegen vrouwenhandel, slavernij, genitale verminking, gedwongen prostitutie, … en nog steeds tonen vrouwen hun kracht en solidariteit!

Daarom dat Leuven elk jaar rond deze Internationale Vrouwendag op 8 maart een stevig programma organiseert in samenwerking met veel partners en veel stadsdiensten, met tal van activiteiten. En deze vindt u allemaal in deze brochure. We starten met een mooie prelude. Op 4 maart organiseert ons stadsarchief een archiefbrunch in de kapel van de Romaanse Poort over de status en financiële situatie van vrouwen in de middeleeuwen en de dagen daarna tonen we de talenten en krachten van hedendaagse vrouwen. In de grote diversiteit die in Leuven en regio aanwezig is!
U komt toch ook?

Vrouwen (en mannen) voorwaarts in de strijd!

Denise Vandevoort, schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, diversiteit, gelijke kansen en Noord-Zuidwerking, stad Leuven.