De visie van de huidige Britse premier Theresa May is die van een GEFAALDE economie, al lang geleden ingezet onder Margaret Thatcher. De jaren 80 waren immers het startsein voor de aanval op op het middenveld, de sociale zekerheid en bij uitbreiding het sociale weefsel van een samenleving. Wat in Groot-Brittannië en de VS (onder Ronald Reagan) begon, breidde zich daarna als een olievlek over de wereld uit. Als je de rijken pampert, zal de economie wel groeien en uiteindelijk zo de hele samenleving er baat bij hebben, zo was de teneur. QUOD NON! Vandaag - meer dan 30 jaar later - zien we de gevolgen van dat beleid: de ongelijkheid is gestegen tot monsterlijke proporties, armoedecijfers pieken, de samenleving werd veel harder én de economische groei slabakt. Hoezo, dit komt iedereen ten goede?

Daarom is er dringend nood aan andere politieke keuzes en Joseph Stiglitz vindt die bij Jeremy Corbyn. Centraal in Corbyns discours staat het woord ‘investeringen’. Investeren in mensen, investeren in infrastructuur, investeren in technologie en innovatie. Want zoals Stiglitz zegt: geen enkel bedrijf heeft een toekomst, als het niet investeert. Wel, dat geldt ook voor ons als land, voor ons als samenleving. Neem nu zorg. Ja, dat kost geld in de zorg mag de winst nooit tellen, wel de mensen. Dat het nu de verkeerde kant opgaat, bewijst de Pano-reportage van vorige week. Neem nu onderwijs: op onze kinderen bespaar je niet, zij zijn immers de toekomst. Waarom doet de Vlaamse regering dat nu al 3 jaar aan een stuk? Neem nu ons openbaar vervoer: Vlaanderen is filekampioen en net daarom laat je dat niet over aan de privé, maar investeer je in treinen, bussen en trams. Het is meteen ook beter voor ons klimaat! Waarom bespaart de federale regering dan meer dan 3 miljard op de NMBS en geeft ze 15 miljard uit aan gevechtsvliegtuigen? 

Conservatieven en liberalen laten uitschijnen dat een goede economie en investeren in mensen niet samengaan. Wel vrienden, het is precies het omgekeerde.

Investeren is een kwestie van keuzes.
En dat is mij, net als Stiglitz en Corbyn veel waard.