Meer dan 1.000 Leuvenaars zijn afgelopen zaterdag het nieuwe autovrije plein voor OPEK aan de Vaartkom komen indansen. Schepenen Mohammed Ridouani (sp.a) en Dirk Robbeets (sp.a) waren dj's van dienst. "Gedaan met de grauwe grijze buurt van weleer, dit moet het nieuwe creatieve centrum van de stad en misschien zelfs van Vlaanderen worden", klonk het ambitieus.

Dat de Vaartkom volop aan het evolueren is naar een nieuwe en bruisende stadswijk, werd zaterdagmiddag eens te meer toegejuicht door de Leuvenaars. Nu het plein voor OPEK ook verkeersluw is gemaakt, door de verkeersaders naar het nieuwe Engels Plein te verschuiven, kreeg het alvast een tijdelijke invulling met groeneilandjes, knappe zithoekjes en een houten tribune waar het gezellig vertoeven is. Ontwerper Onkruid vzw, die onder meer ook het Horst-festival in het gelijknamige kasteel in Sint-Pieters-Rode organiseert, heeft ook ruimte voorzien tussen de zitmeubels, zodat men er kan picknicken of zelfs een potje voetbal kan spelen.

Bouwprojecten

"Het gaat weliswaar om een tijdelijke inrichting, want er staan nog allerlei bouwprojecten op til langs de Noordoever, maar op die manier kunnen de Leuvenaars alvast een idee krijgen van hoe dit plein kan evolueren", aldus schepen van Vastgoed Ridouani, die de Leuvenaars uitnodigt om samen na te denken over een naam voor het nieuwe plein. "In de volksmond wordt al gesproken over het OPEK-plein en ik moet toegeven dat het wel goed bekt. Ik weet nu al dat deze buurt op korte termijn zal uitgroeien tot het creatieve centrum van de stad, misschien zelfs van Vlaanderen dankzij de aanwezigheid van Cas-co, de Hoorn en OPEK. Dat er door sommigen over klein Monaco aan de Vaart wordt gesproken door de dure woningprijzen? Daar ga ik niet mee akkoord, want 20 procent van de huisvesting is hier sociale woningbouw en we voorzien ook heel wat budgetwoningen voor jonge gezinnen." Wie denkt een leuke naam te hebben voor het plein, mag zijn suggestie altijd doormailen naar info@leuven.be. (KHK)

 Het Laatste Nieuws

© 2015 De Persgroep Publishing