IS moet absoluut weg, maar wij stappen niet in een oorlog zonder plan”, zeggen Dirk Van der Maelen en Alain Top. sp.a zal vandaag in het parlement geen goedkeuring geven voor Belgische bombardementen in Syrië. "Er is nood aan een globaal en goed doordacht plan. Bommen gooien alleen lost niets op.”

Volgens sp.a-Kamerlid Alain Top gaat de regering ondoordacht te werk en mist ze het groter plaatje. “IS heeft in Syrië geprofiteerd van de frustraties die leefden binnen de soennitische gemeenschap. Een gemeenschap die jarenlang gediscrimineerd werd door Assad. Als we IS verdrijven, dan is die frustratie niet zomaar weg. Vroeger was het Al Qaida, vandaag IS. We moeten vermijden dat er een nieuw monster kan opstaan. IS moet uiteraard worden aangepakt, maar je kan de voedingsbodem voor radicalisme niet platbombarderen. Er is nood aan een globaal politiek plan. Bommen gooien alleen lost niets op.”

Ook Dirk Van der Maelen (sp.a) vindt de beslissing van de regering ondoordacht. “Deze regering stapt in een oorlog zonder einddoel. Syrië is momenteel een politiek en militair wespennest zonder toekomstplan. Je moet eerst een oplossing hebben voor het onderliggend conflict, anders ga je gefrustreerde burgers in de armen van terreurgroepen blijven duwen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Deze meerderheid heeft daar duidelijk niet over nagedacht. Er zit geen politiek plan achter”, zegt Dirk Van der Maelen, die zich ook vragen stelt bij de juridische legitimiteit van de Belgische deelname aan de oorlog in Syrië. “Een duidelijk mandaat van de VN heeft ons land evenmin voor deze opdracht. De regering gebruikt wat ‘artistieke vrijheid’ in haar interpretatie van de internationale rechtsregels om toch toestemming te geven.”

Alain Top vraagt de regering ook na te denken over de interne veiligheidsrisico’s. “Ik vraag me af hoe de regering zal anticiperen op het verhoogde veiligheidsrisico in eigen land. Een deelname aan de oorlog in Syrië brengt een risico op vergeldingsacties met zich mee. Ik mag hopen dat deze regering daar grondig bij heeft stilgestaan”, besluit Alain Top.

Beide Kamerleden voor sp.a betreuren het dat er voorafgaandelijk aan de beslissing van de regering geen parlementair debat heeft plaats gehad.