Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, wil niet optreden tegen Israëlische vernielingsbevelen van Belgische ontwikkelingsprojecten op de Westelijke Jordaanoever. "Die vernielingsbevelen zijn illegaal en kosten de belastingsbetaler geld. Die passiviteit voedt het radicalisme en wakkert nieuwe vernielingsbevelen alleen maar aan.", reageert sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Dit jaar vaardigde Israël een vernielingsbevel tegen een elektriciteitsnetwerk nabij Nablus dat recent nog met Belgische middelen voor 150 000 euro werd vernieuwd. Een kleuterschool in het dorp Al Aqaba, die onder andere met 22 000 euro aan Belgische gelden tot stand kwam, wordt sinds 2004 bedreigd met een vernielingsbevel. Volgens de EU-commissie bracht Israël er sinds 2001 voor meer dan 40 miljoen euro schade toe aan EU-gefinancierde projecten.

Van der Maelen is ontgoocheld in de minister. "Reynders weigert verantwoordelijkheid te nemen. Meer nog, hij verwijst naar Vlaams minister-president Peeters om druk op te voeren. Peeter. Een federale minister die zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar het Vlaamse niveau, terwijl Belgische publieke investeringen beschadigd worden. Faut-le faire."

Volgens internationaal recht is het Israël, als bezettende macht in de Westelijke Jordaanoever, verboden om er gebouwen te vernielen. Zowel België als de EU hebben dit regelmatig veroordeelt, maar bouwen intussen hun samenwerkingsbanden met Israël wel verder uit. De sp.a'er is die hypocrisie beu. "Eigenlijk zeggen Reynders en de EU: luister naar onze woorden, maar kijk niet naar onze daden. Zo voeden zij het radicalisme en maken zij de Westelijke Jordaaoever onleefbaarder met de dag."