sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen betreurt de anti-boycot wet die het Israëlisch Parlement gisteren aannam. De wet criminaliseert al wie de schendingen van Palestijnse rechten door de Israëlische kolonies en kolonisten in de kijker stelt. "Nochtans zijn die kolonies illegaal, groeiende en een obstakel voor duurzame vrede in de regio. Ik vrees dat de regering Netanyahu nu ook via antidemocratische middelen de kolonisatiepolitiek wil beschermen.", zegt Van der Maelen.

De Israëlische nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal humanitair recht. Sinds jaren bevestigen de EU en Belgische regeringen dit en roepen ze op de kolonisatiebouw stop te zetten. Vandaag telt Israël al meer dan 130 nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever waar ongeveer 500.000 kolonisten wonen. "Deze defragmentatie van toekomstig Palestijns grondgebied ondermijnt de haalbaarheid van een duurzaam vredesakkoord en leefbaarheid van een onafhankelijke Palestijnse staat," zegt de sp.a-er.

Met de anti-boycot wet proberen de Israëlische meerderheidspartijen de kritiek op de kolonies te muilkorven. Voortaan kunnen partijen die oproepen tot een economische, culturele of academische boycot van personen of instellingen op de bezette gebieden, veroordeeld worden zonder dat de gegriefde partijen de opgelopen schade hoeven aan te tonen. Critici van de kolonies riskeren ook hun recht op belastingsvermindering en aanspraak op overheidscontracten te verliezen.

"Deze wet is een aanfluiting van het recht op vrije meningsuiting. Zelfs het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit. Bovendien criminaliseert Israël zo de critici van zijn illegale praktijken. Netanyahu is blijkbaar bereid anti-democratische middelen in te zetten om de nederzettingengroei te beschermen, goed wetende dat dit duurzame vrede geen stap dichterbij brengt. Nochtans klopt Netanyahu zich op de borst dat Israël ‘de enige volwaardige democratie in het Midden-Oosten' is.," zegt Van der Maelen. "Ik roep dan ook onze regering op hiertegen te protesteren en steun de mensenrechtenorganisaties die de anti-boycotwet bij het Israëlisch Hooggerechtshof aanklagen."

Zie NRC Handelsblad