Jaloezie komt vaak voor bij koppels. Dat blijkt uit een online relatietest die vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn vorig jaar afnamen. Van de 5000 respondenten gaf 35 procent aan dat hun partner soms hun sms’jes, e-mails en Facebookberichten leest en er nieuwsgierige vragen over stelt en gaf 8 procent aan nooit iets te gaan drinken met iemand anders omdat hun partner dat niet oké vindt.

Virtueel partnergeweld versus liefde

Jaloers gedrag is niet altijd onschuldig. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat bijna de helft van de jongeren extreem jaloerse gedragingen stelt, zoals Facebookprofielen controleren of systematische berichten sturen om te controleren waar hun partner uithangt. Hoewel de UA spreekt van virtueel partnergeweld, zien jongeren dit niet als een vorm van geweld maar als een teken van oprechte liefde. “Jaloezie kan een relatie zwaar onder druk zetten, zeker wanneer ze leidt tot controlegedrag”, zeggen de drie organisaties. Daarom lanceren ze vandaag een campagne met een jaloezietest en een ludiek filmpje dat aantoont hoe ver jaloezie kan gaan.

Jaloerse Jonas en zijn Lady

Met een jaloezietest willen de vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn nagaan hoe jaloers partners zijn. Een ludiek filmpje met een kat in de hoofdrol moet koppels, in het bijzonder jongvolwassenen, doen nadenken over jaloezie en de gevolgen ervan. Bekijk het filmpje (1 minuut) en doe de jaloezietest op www.horenzienenpraten.be. Hier vind je ook alle info over de campagne.