“Met sp.a hebben we langs diverse kanalen het aangeklaagd dat het voor jongeren -zelfs al zijn ze ongevallenvrij- niet evident is om een betaalbare autoverzekering te vinden. Verzekeraars moeten stoppen met aan te nemen dat alle jongeren gevaren op de weg zijn”, aldus Michèle Hostekint.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft in december al een aantal voorstellen gelanceerd om de autoverzekering voor jongeren betaalbaar te maken. Zo is het toelaten van een gezamenlijk aanbod voor contracten voor de ouders en contracten voor de kinderen een optie die de prijzen kan drukken. Een ander voorstel is om het voor jongeren mogelijk te maken een autopolis af te sluiten voor meerdere jaren. Nu zijn de contracten opzegbaar na één jaar wat ze duur maakt. Als de verzekeraars het risico op schadegevallen kunnen spreiden over drie, vijf jaar, kunnen de premies omlaag.

In afwachting van een wettelijk kader nam Samen Sterker alvast het voortouw. “Met de campagne ‘Jong en (zelf)verzekerd’ bieden we een groepsaankoop autoverzekeringen aan om betaalbaar autoverzekeringen voor jongeren tussen 18 en 29 jaar mogelijk te maken”, aldus Michèle Hostekint.

De groepsaankoop autoverzekeringen sloot afgelopen dinsdag af en leverde meer dan 1.700 registraties op. De deelnemers ontvangen rond 24 februari een voorstel van aanbod. “Dat voorstel is vrijblijvend en kan voor de overstappers een fors prijsvoordeel opleveren. We hopen oprecht dat heel wat jonge chauffeurs hier een graantje van kunnen meepikken”, besluit Michèle Hostekint.