Gisteren was ik te gast op de werf bij Vanessa Van Boxem en Wouter Van Overwalle aan de Meulesteedsesteenweg in Gent. Zij zijn de eersten die starten met de bouw van hun woning op een woonkavel. Voor jonge gezinnen is het financieel dikwijls niet haalbaar om een nieuwe woning in Gent te bouwen. Ze komen ook niet in aanmerking voor een sociale woning omdat ze net iets teveel verdienen. Om hen te helpen lanceerden we in 2008 het project Stedelijke woonkavels. Zo kunnen gezinnen die net niet in aanmerking komen voor een sociale woning, toch nog een betaalbaar bouwperceel op de kop tikken.

Op de Meulesteedsesteenweg stonden zeven huizen te verkommeren. Hier komen nu vier nieuwe rijhuizen in de plaats. Op die manier wordt de verkrotting tegengegaan.

Het AG Stadsontwikkelingsbedrijf (AG SOB) wil elk jaar betaalbare woonkavels in de binnenstad aanbieden. Als je voldoet aan de voorwaarden kan je je inschrijven en zo de kans krijgen om een betaalbaar perceel te kopen. De eerste verkoopreeks telde tien bouwpercelen, verspreid over drie locaties in de stad. Van die reeks kan het eerste gezin nu aan de slag met de bouw van hun nieuwe woning.

Het doel is de stadsvlucht van jonge gezinnen te stoppen. Een woonstudie wees immers uit dat die groep de stad verlaat omdat ze hier geen betaalbare woning kunnen vinden.